Pretraga

Električne cigarete više nisu ‘in’: FDA upozorava na novi proizvod koji privlači sve više tinejdžera

A- A+

Američka agencija za hranu i lijekove izdala je upozorenje za novi nikotinski proizvod na tržištu – žvake s okusom. Iako nikotinske žvake na tržištu postoje već neko vrijeme kako bi pomogle ljudima da prestanu s pušenjem, ove s okusom mogle bi privući tinejdžere i adolescente.

Nikotinske žvake. Foto: Krave Nic

Žvake s okusom novi su nikotinski proizvod ‘na nišanu’ Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), koja se već godinama bori sa suzbijanjem upotrebe nikotina kod tinejdžera i adolescenata.

FDA je ovog tjedna izdala priopćenje u kojem piše da su Krave Nicu, proizvođaču nikotinskih žvaki s okusom, poslali upozorenje, navodeći da im treba odobrenje za proizvodnju i prodaju takve vrste proizvoda. Inače, žvake Krave Nica imaju po jedan miligram nikotina te dolaze u tri okusa – Blueraz, Cherry Bomb i Ananas.

– Nikotinske žvake su javnozdravstvena kriza koja samo čeka da pogodi mlade naše nacije, posebno tijekom ulaska u novu školsku godinu, rekao je Robert Califf, povjerenik FDA.

Izdvojeni članak
Herbie

Luka se od ovisnosti o nikotinu izliječio pomoću proizvoda kojeg je sam osmislio, a za njega je i dobio nagradu

Califf želi da roditelji budu svjesni ovih proizvoda i potencijalnih zdravstvenih posljedica za djecu svih dobi, uključujući toksičnost za malu djecu te ovisnost koji izazivaju za mladež. Istaknuo je kako FDA neće stajati po strani dok se ilegalni proizvodi infiltriraju na tržište.

Naime, nikotinske žvake nisu nova pojava na tržištu. One služe kako bi se pomoglo pušačima da prestanu s pušenjem te ih je moguće slobodno kupiti već desetljećima. Ipak, kada se nikotinske žvake stave u atraktivno pakiranje te ih se pojača s voćnim okusima, očito je da one nisu dizajnirane za prestanak pušenja već – rekreativne svrhe.

Štoviše, prema istraživanju o mladima u južnoj Kalifroniji objavljenoj ovog mjeseca, navedene nikotinske žvake s okusom već su druga najpopularnija vrsta nikotinskih proizvoda koje koriste srednjoškolci. Sličan se trend pojavio kada su na tržište izašle električne cigarete, a to nije bilo tako davno.