Pretraga

Epidemiolog otkrio kada započinje cijepljenje djece: Evo kojim se skupinama ono preporučuje

A- A+

Očekuje se da će početkom idućeg tjedna u Hrvatsku stići cjepivo protiv koronavirusa za djecu od 5 do 11 godina. Idući tjedan moći će početi i cijepljenje djece u toj dobi, ali ono se preporučuje djeci s kroničnim bolestima ili onima koji žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama.

Screenshot: N1 televizija

Gost Novog dana N1 televizije bio je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić. Komentirao je, između ostaloga i cijepljenje djece od 5 do 11 godina koje počinje uskoro.

– Moći će početi sljedeći tjedan, očekujemo početkom tjedna da dođe cjepivo. Europska i američka agencija dale su odobrenje za upotrebu dječje formulacije isto uz mišljenje da je korist od cijepljenja veća od rizika i nema prepreke da se djeca do 5 do 11 godina cijepe. Mi ćemo prvenstveno preporučiti da se cijepe djeca koja imaju kronične  bolesti s većim rizikom od komplikacija ili ona koja u u kućanstvu imaju takve osobe ili imunokompromitirane osobe. Za sada nema prepreke da se bilo koje dijete u toj dobi cijepi, doduše oskudni su i podaci o sigurnosti cjepiva u toj dobi zato što je u kliničkim studijama bio ograničen broj ispitanika. Ali postoje zemlje koje su krenule prije nas, naravno, krenuli su Izrael, SAD i za sada nema nikakvih sigurnosnih signala koji bi upućivali na nekakav problem u smislu nuspojava, kazao je Kaić za N1.

Izdvojeni članak

U Hrvatsku stiže cjepivo protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina, poznato i kada

Podsjetimo, idući tjedan trebalo bi u Hrvatsku stići 48 tisuća doza. Još je prošlog mjeseca Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), objavila kako je povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo  proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 5 i 11 godina. Isto cjepivo je od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i djece u dobi od 12 i više godina.

– Cjepivo Comirnaty primjenjuje se u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg). Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doze, pojasnili su iz HALMED-a.

Naglašavaju i kako su najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina, a više o cjepivu za djecu od 5 do 11 godina čitajte ovdje.