Pretraga

Erasmus studenti u Rijeci nemaju osiguran smještaj, ali broj razmjena svejedno raste

A- A+

U iščekivanju novog Erasmus+ natječaja istražili smo koliko u Rijeci trenutno ima stranih studenata. U odnosu na 2011. godinu broj Erasmus studenata upeterostručio se. Trenutno je u Rijeci 90 Erasmus studenata, a najčešće dolaze iz Poljske i Španjolske. Najčešći problem s kojima se susreću je pronalazak smještaja jer, zbog nedovoljnih kapaciteta, u Studentskom domu za njih nema mjesta.

U Rijeci trenutno studira 90 Erasmus studenata iz Austrije, Češke, Finske, Grčke, Italije, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Malte, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Turske i Velike Britanije. Najviše studenata ima iz Poljske i Španjolske, a studenti najčešće biraju Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Ekonomski te Filozofski fakultet.

U pet godina – pet puta više Erasmus studenata
Broj Erasmus studenata u Rijeci iz godine u godinu sve je veći – od 2011. godine u Rijeci su boravila 304 studenta, a u odnosu na tu godinu današnji je broj studenata pet puta veći.

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko je djece rođeno zbog studentske razmjene Erasmus

Problem s kojim se Erasmus studenti u Rijeci susreću je problem smještaja

Broj studenata povećava se zbog sve većeg uključivanja riječkih fakulteta u program Erasmus te zbog potpisivanja Institucionalnih Erasmus ugovora s inozemnim sveučilištima. Dosad ih je potpisano gotovo tristo. Također sve više kolegija nudi se na engleskom jeziku. Primjerice, Ekonomski je fakultet čak uveo cijeli studij na engleskom jeziku: preddiplomski studij poslovne ekonomije, smjer International Business te istoimeni diplomski studij koji se izvodi kao nastavak preddiplomskog studija.

– Studenti svoja dobra iskustva prenose na ostale studente te tako sve više njih želi doći. Zato u ljetnom semestru očekujemo još 60 novih studenata, rekla je Brigita Đurović iz Ureda za mobilnost.
Erasmus student ne mogu u Studentski dom

– Studenti su smješteni u privatnom smještaju, nemamo osiguran niti jedan krevet za njih u Studentskom domu zbog ograničenih smještajnih kapaciteta, ističe Đurović. Zbog toga se studenti najčešće obraćaju Sveučilišnoj smještajnoj agenciji – projektu tvrtke Strip d.o.o. koji je započet s ciljem podizanja studentskog standarda i kao odgovor na pomanjkanje smještaja unutar studentskih domova. Uz hrvatske svakodnevno primaju i upite stranih studenata koji kroz Erasmus program dolaze u studijski boravak na riječko Sveučilište te je putem Strip-a do sada smještaj našlo stotinjak stranih studenata.

Izdvojeni članak

Europski parlament odobrio novi Erasmus+ program vrijedan 14,7 milijardi eura

Pomažu im ESN Rijeka te Riječka kroatistička škola

U Rijeci od travnja 2012. postoji i udruga Erasmus Student Network – riječki ogranak organizacije koja se bavi pomaganjem studenata koji odlaze na studentske razmjene. ESN Rijeka od svog je osnutka proveo brojne projekte te za svoje korisnike organizirao tematska događanja, izlete i brojne sportske, kulturne i društvene sadržaje. ESN Rijeka i Služba za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci uspješno surađuju na svim projektima te pomažu studentima u pronalasku smještaja u Rijeci i rješavanju razne papirologije.

A za sve one studente koji žele naučiti hrvatski jezik i prije nego što dođu na studij u Rijeku, tu je Riječka kroatistička škola koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta. Škola traje dva tjedna, a studenti uz jezik uče i o hrvatskoj kulturi i civilizaciji.

I riječki studenti vole studirati u inozemstvu

I riječki studenti koriste mogućnost odlaska na studentske razmjene. U 2014./2015. godini u okviru programa Erasmus na studijski boravak na inozemnu instituciju u zimskom semestru otišlo je 76 studenata, a u ljetnom idu još 42 studenta. Najprivlačnije zemlje su Poljska, Njemačka, Češka, Austrija, Slovenija i Italija.

Erasmus natječaj za mobilnost studenata u 2015./2016. godini bit će raspisan 2. ožujka 2015., a prijave će se podnositi do 3. travnja 2015.