Pretraga

Europski parlament službeno donio odluku: Svi elektronički uređaji imat će iste punjače

A- A+

Europski parlament usvojio je direktivu prema kojoj će svi elektronički uređaji koji se prodaju u EU od kraja 2024. godine imati identične punjače. Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje. Svi će uređaji koristiti USB-C utor za punjenje, a ova će se obveza od 2026. odnositi i na prijenosna računala.

usb c punjač kabel

Foto: Marcus Urbanez, Unsplash

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja. Europski parlamet upravo je usvojio Direktivu kojom će od kraja 2024. godine svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morati biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Direktiva je usvojena na plenarnoj sjednici sa 602 glasova za, 13 protiv i osam suzdržanih.

Nova Direktiva usvojena

Nova Direktiva dio je nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje. Novo pravilo će se od proljeća 2026. godine odnositi i na prijenosna računala. Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

– Jedinstveni punjač napokon će postati stvarnost u Europi. Na ta smo pravila čekali više od deset godina, ali napokon možemo ostaviti u prošlosti mnoštvo sadašnjih različitih punjača. Ovo je zakon prilagodljiv budućim promjenama te omogućuje razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti.  Koristit će svima, i frustriranim potrošačima i našem ugroženom okolišu. Ovo su teška vremena za politiku, ali pokazali smo da EU nije ostao bez ideja ili rješenja za poboljšanje života milijuna ljudi u Europi i da nadahnjuje druge dijelove svijeta da ga slijede, rekao je Alex Agius Saliba, član Europskog parlamenta na konferenciji za medije.

Izdvojeni članak
europska unija

Imate ideju kako poboljšati Europsku uniju? Od sada ju možete poslati putem glasovne poruke

Smanjenje otpada

Osim što će svi uređaji imati USB-C utor za punjenje, svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem. Također, namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna eura godišnje. Uz to, u EU-u svake godine baci otprilike 11 tisuća tona starih i neupotrebljavanih punjača.