Pretraga

Imate ideju kako poboljšati Europsku uniju? Od sada ju možete poslati putem glasovne poruke

A- A+

Europska komisija pokrenula je interaktivnu 3D digitalnu platformu ‘Izrazi svoju viziju’. Riječ je o središnjem online mjestu na kojem tijekom Europske godine mladih mladi iz svih krajeva Europe mogu snimiti vlastitu glasovnu poruku u kojoj daju svoju viziju budućnosti Europske unije, od pitanja zapošljavanja, uključenosti, mira i sigurnosti do klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja te drugih područja i tema koje smatraju važnima.

europska unija

Foto: Alexandre Lallemand, Unsplash

Platforma ‘Izrazi svoju viziju‘ daje priliku svakoj mladoj osobi da izrazi svoje mišljenje i kroji budućnost Europske unije. Na platformi je moguće ostaviti poruku na hrvatskom ili nekom drugom službenom jeziku Europske unije. Nakon dodavanja poruke, iz svake snimke glasa generira se 3D prikaz zvučnog zapisa koji je u interakciji sa svakom drugom snimkom na platformi i omogućuje svima da slušaju bilo koji glas, na bilo kojem jeziku u bilo kojem trenutku.

Važnost glasova mladih

Povjerenica EU-a za mlade Mariya Gabriel istaknula je da su u vrijeme globalne pandemije i rata u Ukrajini glasovi mladih još potrebniji i značajniji. upravo zato mlade se potiče da izraze svoje mišljenje i uključe se u razgovor o budućnosti.

– Pozivamo sve mlade da se uključe i dignu svoj glas. Njihovi su glasovi presudna komponenta putovanja Europe prema rastu, znanju, inovacijama, prilikama i boljim, relevantnijim rješenjima usmjerenima na mlade. Pažljivo ćemo slušati i osigurati da se politike za mlade mogu razvijati u otvorenijem i susretljivijem okruženju te da se svi glasovi čuju i uvaže, kako ove, tako i u nadolazećim godinama, rekla je Gabriel.

Obilježavanju Europske godine mladih države članice daju ključan doprinos na nacionalnoj i lokalnoj razini promičući angažman mladih kroz brojne aktivnosti. U Hrvatskoj je do sada već organizirano oko 70 aktivnosti u sklopu Europske godine mladih, a predviđeno je još 47 aktivnosti, potvrdila je Marina Smernić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ujedno nacionalna koordinatorica Europske godine mladih u Hrvatskoj.

Godina osnaživanja mladih

U planu je nacionalna konferencija u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Cilj konferencije je doprinijeti ciljevima Europske godine mladih, podržati mlade da iskoriste mogućnosti mobilnosti i druge mogućnosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi postali aktivni i angažirani europski građani te razvili osjećaj pripadnosti Europskoj uniji. U planu su i druga zanimljiva događanja, poput proslave Dana Europe i Festivala ulične umjetnosti.

Europsku godinu mladih 2022. pokrenula je Europska komisija kao ‘godinu posvećenu osnaživanju onih koji su se toliko posvetili drugima’, kako je najavila predsjednica Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021. Stoga je to godina koja je u potpunosti posvećena mladima, s ciljem osnaživanja, poticanja i obogaćivanja mladih novim prilikama i novim načinima sudjelovanja i preuzimanja aktivne građanske uloge u društvu.

 

europska unija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap