Pretraga

Evo kako izgleda kada se o muškarcima u znanosti piše kao o ženama

A- A+

Kada se govori o neravnopravnom položaju žena, često se ističe aspekt postizanja poslovnog uspjeha. Žene često u pretežno ‘muškim’ zanimanjima otežano postižu jednake rezultate kao muškarci, što je poznatije kao efekt staklenog stropa, koji ženama ne dopušta da dospiju na više pozicije i ostvaruju poslovne rezultate kao muškarci. Na Twitter profilu @Daurmith počeli su se pojavljivati kratki životopisi poznatih muškaraca iz svijeta znanosti, no bili su napisani u formi u kojoj se obično piše o ženama u znanosti.

www.history.com

Na Twitter profilu @Daurmith počeli su se pojavljivati kratki životopisi poznatih muškaraca iz svijeta znanosti, no bili su napisani u formi u kojoj se obično piše o ženama u znanosti i originalno su bili napisani na španjolskom. Postali su viralni kada su objavljeni na engleskom jeziku, a nastali su s namjerom da pokažu koliko se u biografijama znanstvenica ističe njihov bračni status i obiteljski život, prenosi Buzzfeed.

Izdvojeni članak

Među hrvatskim doktorantima više žena nego muškaraca

Osoba koja je pokrenula ovu temu na svom Twitter profilu željela je ostati anonimna, no izjavila je za Buzzfeed kako se na ovakav način osvještavanja odlučila nakon što ju je iznervirao članak koji je pročitala o britanskoj pjesnikinji Sarah Howes, koja je osvojila nagradu TS Eliot, no u članku se spominjao više njezin izgled nego uspjeh. 

– Palo mi je to na pamet, kao i mnogo puta kada se u člancima o poznatim i uvaženim ženama spominje njihov izgled, šminka, odjeća ili njihovi savjeti o tome, umjesto njihovog posla, smatra @Daurmith te dodaje kako ove biografije smatra dobrom vježbom s katarzičnim učinkom. 

Twitter

Izdvojeni članak

Dobre vijesti: Sve više žena upisuje tehničke studije

Evo nekih biografija koje predstavlja @Daurmith. 

1. Newton 

Tko bi mogao zamisliti da se iza Newtonovih velikih očiju i krhke pojave krije jedan od najvećih umova svijeta. 

2. Schrödinger 

Zbog njegove ukočene osobnosti svi su smatrali da se Schrödinger nikada neće oženiti. No ipak, uspio je naći ženu i osvojiti Nobelovu nagradu. 

3. Darwin 

Odan otac i suprug, Darwin je uspješno balansirao svoje obiteljske dužnosti i proučavanje postanka vrsta koje je pronalazio na svojim putovanjima. 

4. Pierre Curie 

Oženjen s dvoje djece, Pierre Curie pronašao je vremena za ljubav i obitelj tijekom svoje kratke karijere u znanosti. 

Ovakav je uspjeh za @Daurmith neočekivan, stoga se čudi reakcijama koje su nastale nakon što su biografije objavljene na engleskom, jer su ih ljudi smatrali simpatičnima i htjeli da se o muškarcima češće tako piše, dok su one originalne, objavljene na španjolskom, ipak izazvale drugačije reakcije.