Pretraga

Evo kakva ženska lica preferiraju muškarci

A- A+

Ukoliko mislite da muškarci preferiraju slatka i ženstvena lica kakva imaju najljepše žene svijeta, znajte kako niste sasvim u pravu. Nova je studija, naime, zaključila kako određene značajke ljepote nisu uvijek i najprivlačnije.

Brojna su istraživanja otkrila određene fizičke značajke koje ljudi preferiraju, pogotovo što se tiče ženskih lica. Ipak, nova je studija došla do interesantnog zaključka, a taj je da određene karakteristike ipak ne moraju uvijek biti najprivlačnije.

Izdvojeni članak

Evo zašto su najprivlačniji muškarci u bijelim majicama

Karakteristike ljepote variraju od zemlje do zemlje

Naime, studija u kojoj je sudjelovalo dvije tisuće pripadnika jačeg spola iz 28 zemalja otkrila je kako neke značajke ljepote variraju od zemlje do zemlje.

Primjerice, biolozi sa Sveučilišta Turku u Finskoj tvrde kako muškarce u razvijenim zemljama više privlače žene ženstvena oblika lica kojeg imaju mekše crte istog. Za razliku od stanovnika takvih zemalja, one u slabije razvijenim zemljama privlače sasvim drugačiji tipovi žena.

U slabije razvijenim zemljama privlačnije one sa ‘muškobanjastim’ licem

S obzirom na dobrobit zemlje, prosječni životni vijek, stopu smrtnosti majki i dojenčadi te sličnim aktorima, rezultati pokazuju kako u manje razvijenim zemljama s lošijim standardom muškarci privlačnijima smatraju žene s ‘muškobanjastim’ licem, odnosno s jače izraženim crtama lica.

Izdvojeni članak

Video: Ovo je 50 najljepših žena svih vremena

Nije jasno zbog čega muškarci u takvim zemljama preferiraju baš takva lica kod žena, no znanstvenici vjeruju kako odgovor leži u evoluciji. Kako navodi voditeljica istraživanja Urszula Marcinkowska, muškarci u težim uvjetima života u potrazi su za jačim, manje ženstvenim ženama, jer se ženstvene žene često percipiraju kao manje socijalno dominantne, piše Yahoo Shine.

Standardi ljepote mijenjaju se s okruženjem

Nakon što su pročitali nedavno objavljeno istraživanje koje je pokazalo kako žene u slabije razvijenim zemljama preferiraju izrazito muževne muškarce, zato što jake čeljusti i obrve signaliziraju dobre gene, Urszula Marcinkowska i tim istraživača zainteresirao se o mijenjanju standarda ljepote s obzirom na okruženje.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Deset najpoželjnijih žena svijeta

Razmišljajući o tim rezultatima, u najnovijem istraživanju znanstvenici su očekivali kako će muškarce u siromašnijim zemljama više privlačiti ženstvenije žene, no rezultati su ih prilično iznenadili.

Brojke su pokazale kako muškarce iz Nepala najmanje privlače žene nježnih crta liva, dok s druge strane američke, japanske i australske muškarce najviše privlače izuzetno ženstvene žene.