Pretraga

Evo koja će zanimanja za 20 godina nestati, ali i koja imaju bolje šanse

A- A+

Današnjim učenicima teško je odlučiti u kojem području se školovati jer se tržište rada toliko brzo mijenja da je to teško pratiti. Ne bi bilo čudno da se mnogi više puta u životu prekvalificiraju, kako bi pratili trendove i bili iskoristiva radna snaga. Neka zanimanja za koja se mladi trenutno školuju ubrzo će nestati, stoga oni neće moći naći posao. Donosimo koja će zanimanja u potpunosti nestati, ali i koji će stručnjaci ubrzo biti prijeko potrebni.

Nestabilnost tržišta rada i tsunami novih tehnologija za koje će trebati nova znanja učinit će neke profesije i zanimanja nepotrebnima, i to vrlo skoro. The Economist donosi koja će od njih u roku od 20 godina nestati, a koja imaju bolje šanse opstati i biti isplativa.

Izdvojeni članak

Evo koji poslovi budućnosti će se odlično plaćati i zašto

Pola radnih mjesta bit će automatizirano

Prema predviđanjima za tek 20 godina oko 47 posto radnih mjesta koja postoje danas bit će automatizirana, što znači da za njih neće biti potrebni radnici. Svjetsko gospodarstvo da no još nikako nije spremno, jer ne razmišlja kako zaposliti ljude koji neće biti potrebni na tržištu, zbog čega bi trebalo mijenjati način državnog obrazovanja na način da se više novca usmjeri na prekvalifikacije. To je tako jer kognitivne sposobnosti i socijalne vještine koje se uče u prvih nekoliko godina definiraju većinu potencijala.

Odrasli ljudi morat će se stalno educirati, što bi moglo dovesti do toga da se državno obrazovanje provodi u raznim životnim fazama.

Izdvojeni članak

Poslovi s fokusom na društvene mreže, koji će biti vrlo traženi u 2014.-oj

Mnoge profesije nestat će s tržišta rada

Već sada je kod nas smanjena potreba za daktilografima, stenografima, blagajnicama i knjižničarima, a ni pošta više neće izgledati isto. Sva zanimanja koja se mogu zamijeniti tehnologijom izumrijet će i na tim će mjestima raditi roboti i strojevi. Tako će uskoro biti nepotrebni vojni piloti, radnici u pozivnim centrima, videotekari, šalterski službenici u bankama, putničima agencijama i slično.

U budućnosti se predviđa potreba za majstorima u strukovnim zanimanjima, uslužnim poslovima, a medicinsku i zdravstvenu njegu vidimo kao jedno od glavnih područja zanimanja u budućnost. Zatim slijede ona u biotehnološkim znanostima te u informatičkom području, rekla je Sanja Novačić iz ‘head hunting’ agencije Antal, piše Večernji list.