Pretraga

Evo koliko će ZET-ove karte koštati u eurima: Neko vrijeme neće se moći kupiti kod vozača

A- A+

Pojedinačna polusatna karta ZET-a koju su Zagrepčani plaćali četiri kune od Nove godine koštat će 0,53 eura, a polusatna od šest kuna koju građani kupuju kod vozača koštat će 0,80 eura. Mjesečni srednjoškolski i studentski pokaz umjesto 100 kuna koštat će 13,27 eura, vidljivo je to iz cjenika dostupnog na stranicama ZET-a. Građani koji će se voziti tramvajima ili autobusima moraju imati na umu i da do 15. siječnja kartu neće moći kupiti kod vozača.

zet karta

ZET karte| foto: srednja.hr

Iz ZET-a je priopćeno kako su gotove pripremne aktivnosti na prilagodbi poslovanja i tarifnog sustava za uvođenje eura kao sredstva plaćanja prijevozne usluge. U Hrvatskoj euro postaje službena valuta od 1. siječnja 2023., a još su od ranije poznate i cijene karata u eurima.

Karta od četiri kune koštat će 0,53 eura, studentski pokaz 13,27 eura

Prema cjeniku objavljenom na web stranici ZET-a, karta koju su Zagrepčani plaćali četiri kune od Nove godine koštat će 0,53 eura, a polusatna od šest kuna koju građani kupuju kod vozača koštat će 0,80 eura. Jednosatna karta koja na kiosku košta sedam kuna od Nove godine koštat će 0,93 eura, dok će ista karta kupljena kod vozača umjesto 10 kuna koštati 1,33 eura.

Cijena mjesečnog ‘radničkog’ pokaza koji košta 360 kuna u eurima će iznositi 47,78 eura, a studentski i srednjoškolski umjesto sto kuna plaćat će se 13,27 eura. Osnovnoškolski, koji košta 90 kuna, bit će 11,95 eura.

Izdvojeni članak

Hoće li poskupjeti tramvajske karte u Zagrebu? Evo kako na to pitanje odgovara gradonačelnik Tomašević

Do 15. siječnja karte se neće moći kupiti kod vozača

Iz ZET-a su priopćili i da će papirnate karte s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama biti u opticaju do isteka zaliha, ali i da se dio siječnja karte neće moći kupiti u autobusima i tramvajima.

– U razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine, na snazi će biti razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno predviđena je mogućnost plaćanje roba i usluga u obje valute. Kako se ne bi utjecalo na dinamiku prijevozne usluge, odnosno kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u eurima, u navedenom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti dostupna, priopćili su iz ZET-a.

Podsjećaju da je korisnicima na raspolaganju 14 prodajnih mjesta ZET-a, kao i više od 300 kioska ugovornih partnera diljem Zagreba i okolice.

A što je s onima koji imaju vrijednosnu kartu na koju su već uplatili sredstva? Kako pojašnjavaju iz ZET-a, nakon što ih od 1. siječnja korisnici prislone na uređaj za validaciju u vozilu, automatski će se provesti konverzija njihova eNovčanika iz kuna u eure, prema fiksnom tečaju 7,53450.

U tablicama u nastavku možete vidjeti cijene pojedinačnih i mjesečnih karata ZET-a.