Pretraga

Hoće li poskupjeti tramvajske karte u Zagrebu? Evo kako na to pitanje odgovara gradonačelnik Tomašević

A- A+

Ovog utorka gradonačelnik Zagreba predstavio je novih 45 autobusa ZET-a koji se puštaju u promet umjesto starih. To bi, naveo je Tomašević, trebalo pozitivno utjecati ne samo na smanjenje zagađenja, nego i vozni red, u kojemu je dolazilo do poremećaja upravo zbog čestih kvarova na starim autobusima. Tom prilikom Tomašević je odgovarao i na pitanje hoće li u Zagrebu poskupjeti tramvajske i autobusne karte, kazavši znakovito da Grad već sada ZET-u uplaćuje milijardu iz proračuna zbog premalog profita od karata.

Tomislav Tomašević|foto: srednja.hr

U promet ulazi 45 novih ZET-ovih autobusa, a plan je gradskih vlasti i kupnja novih tramvaja, budući da je posljednji kupljen prije 15 godina. S obzirom na to, ali i brzorastuću inflaciju te poskupljenja na tržištu energenata, nameće se pitanje hoće li poskupjeti javni prijevoz u Zagrebu. Na njega je na današnjoj konferenciji za medije odgovarao gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

– Ovisno o tome kako će se dalje kretati cijene svega, od goriva do drugih troškova. Za sada nemamo nekih novih informacija, kada ćemo imati, obavijestit ćemo javnost na vrijeme. Shodno tome što će se događati oko nas vidjet ćemo kakva će biti cijena ZET karata, odgovorio je Tomašević.

Znakovito je ponovno istaknuo da Grad Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz od svih gradova u Hrvatskoj.

– Prvenstveno zato što čak milijardu kuna ide iz gradskog proračuna za subvencioniranje javnog prijevoza odnosno ZET-u. Znači iz gradskog proračuna ide veći iznos od cijelog prireza koji Grad Zagreb od svojih građana prikupi. Znači prirez, koji je najviši u Hrvatskoj, od 18 posto je otprilike 900 milijuna kuna prihoda na godišnjoj razini, a milijarda kuna ide iz proračuna ZET- u kako bi karte bile na cijeni na kojoj jesu, kaže Tomašević.

Izdvojeni članak
promet split

Promet Split se modernizirao do neprepoznatljivosti: Imaju mobilnu aplikaciju, nove karte, sve je jeftinije

Na konstataciju novinara da to političari uvijek govore kada će nešto poskupjeti, Tomašević odgovara:

– Bitno je staviti stvari u kontekst. Pogledajte inflaciju, znate da u mnogim stvarima u Gradu Zagrebu nije došlo do poskupljenja usluga jer je to Grad apsorbirao kroz gradski proračun s rebalansom – od domova za starije, pa evo, ako hoćete, i oko javnog prijevoza. Međutim, to ne može ići u nedogled jer cijene i dalje rastu i shodno tome ćemo definitivno vidjeti koliko ćemo moći izdržati ovo povećanje cijena svega što ulazi u operativne troškove funkcioniranja gradskih poduzeća, od kojih je ZET samo jedno. Naravno da moramo poslovati s pozitivnom nulom i da ne možemo ići u nekakve gubitke, kako nam je u nekim slučajevima ostavila prethodna vlast, koja onda gurnu ta gradska poduzeća pred stečaj, zaključio je Tomašević.

Konferenciju za medije možete pogledati ispod: