Pretraga

Evo što 80 posto poslodavaca radi prije nego vas pozove na razgovor

A- A+

Mnogi koji bezuspješno tragaju za poslom tvrde kako im se čini da slanjem životopisa samo udaraju glavom od zid, a frustracije koje pritom osjećaju su prilične. Voljeli biste da vam životopis donese i razgovor za posao, ali to ne ide tako. Evo razloga za to.

Deseci i deseci poslanih životopisa na brojne adrese mnogima nisu donijeli ama baš niti jedan razgovor za posao. Ukoliko se pitate zašto, evo objašnjenja – 80 posto poslodavaca gugla potencijalne zaposlenike prije negoli ih pozove na razgovor za posao, piše Huffington Post.

Intervjuiranje kandidata za posao regruterima je vrlo skupocjeno, stoga poslodavci koriste Google kako bi izbjegli još skuplju pogrešku poput zaposlenja pogrešnog kandidata na radno mjesto.

Kako zapravo izgleda proces odlučivanja koje će kandidate pozvati na razgovor?

Korak 1: Životopisi su zaprimljeni, pregledani i podijeljeni u dvije grupe (potencijalni i odbijeni) 

Korak 2: Netko otvori pretraživač te započinje s guglanjem potencijalnih koji se potom dijele u tri grupe (najvjerojatniji kandidati, manje vjerojatni i odbijeni), s obzirom na to što su poslodavci o vama otkrili guglanjem

Korak 3: Oni koji su najvjerojatniji kandidati uspoređuju se, a moguće je održavanja telefonskih intervjua 

Korak 4: Pozivi na razgovore, a tu tek počinje bitka.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj

Što možete učiniti kako biste prošli ove korake?

Guglajte sami sebe i otkrijte što drugi vide kada u tražilicu upišu vaše ime. Nemojte biti sretni ako na spomen vašeg imena Google ne nađe ništa, jer to za poslodavce znači dvije stvari: Ne znate kako svijet danas funkcionira (jer ste zastarjeli) ili nešto skrivate. Ni jedna od te dvije opcije vam ne znači sretan scenarij.

Upravo zato prihvatite činjenicu da se mnogo toga danas preselilo na internet te da trebate raditi na tome da svoj osobni profil izgradite i na njemu. Dobro stukturirani LinkedIn profil, Twitter, Google+, VisualCV, pa čak i Youtube i Facebook profil znatno će vam povećati šanse da vas poslodavci pozovu na razgovor te da, na kraju krajeva, dobijete posao.