Pretraga

Porastao broj oglasa za posao: Najveći rast u kategoriji Obrazovanje i znanost, a u IT-u osjetan pad

A- A+

U prva tri mjeseca ove godine objavljeno je više od 26 tisuća oglasa za posao, što je 11 posto više u odnos na prošlu godinu i 23 posto više u odnosu na 2019., objavio je MojPosao. Na oglase je stiglo više od 423 tisuće prijava, a iznenadio je osjetan pad potražnje za radom u IT-u i telekomunikacijama, dok je u kategoriji Obrazovanje i znanost zabilježen rast broja oglasa u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Pexels

 

Prema podacima koje je objavio MojPosao, a koji obuhvaćaju oglase za posao i prijave na iste na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je više od 26 tisuća oglasa za posao. To je 11 posto više u odnosu na 2022. i 23 posto više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Iznenadio osjetan pad potražnje za poslo u IT-u, a u Obrazovanju i znanosti zabilježen rast

Iznenadili su podaci o tome kako je osjetno pao broj oglasa za posao u kategoriji IT-a i znanosti, dok je u kategorijama Obrazovanja i znanosti te Skrb o djeci i starijima zabilježena najveća razlika i rast u broju oglasa.

– U prva tri mjeseca aktualne godine potražnja za radnom snagom u IT-u doživjela pad od 23 posto. S druge strane, s obzirom na to da se sada za manji broj pozicija natječe podjednak broj kandidata, broj prijava na oglase je porastao za 17 posto. Naše IT tržište je povezano sa svjetskim, u prvom redu s američkim, i zbivanja s globalnog tržišta se u većoj ili manjoj mjeri uvijek preliju i na naše domaće tržište rada. Međutim, ta povezanost nije toliko izražena kao, primjerice, u Srbiji. Tamo je, naime, zabilježen značajno veći pad broja oglasa u istom periodu, a broj prijava je porastao za čak 60 posto što sugerira kako je veći broj ljudi ostao bez posla i krenuo u potragu za novim karijernim izazovima. Iako je nezahvalno prognozirati što slijedi u nastavku godine, usudio bih se reći kako će se pad potražnje za radnom snagom u sektoru IT-a nastaviti do polovice godine, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak tržišta i blagi rast, rekao je Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Izdvojeni članak
učenici strukovnih škola na obrtničkom sajmu, elektrotehničari i frizeri

Učenici predstavili svoja zanimanja: ‘Trebate upisati našu školu jer fali radnika, a novci su dobri’

Najveća ponuda poslova u Prodaju, Turizmu i ugostiteljstvu te Proizvodnji i zanatskim uslugama

Na oglase za posao je pristiglo preko 423.000 prijava, što je na razni prošle godine. Među najtraženijim zanimanjima u 2023. godini su ona iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje.

– Najtraženija zanimanja u prvom kvartalu 2023. bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, kuhar, recepcionar te radnik u proizvodnji. Najveća ponuda zabilježena je u kategorijama zanimanja Prodaja (Trgovina) koji čini 18 posto oglasa, zatim Turizam i ugostiteljstvo sa 17 posto oglasa te Proizvodnja i zanatske usluge s 11 posto oglasa, poručili su s portala MojPosao.

Izdvojeni članak
mesar reže meso u mesnici

Provedeno novo istraživanje u RH: Ova deficitarna zanimanja bit će traženi poslovi u budućnosti

Najviše se tražilo kandidate sa srednjom stručnom spremom

Najviše je bilo oglasa za rad na neodređeno činili, čak 74 posto ukupnog broja oglasa što je nešto veći udio nego prethodne godine. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 8 posto oglasa, dok se 3 posto oglasa odnosilo na studentske poslove.

– Tijekom početka 2023. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 54 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. Polovica oglasa, odnosno 48 posto bilo je za Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede obalne županije Splitsko – Dalmatinska s 14 posto, Primorsko-goranska s 13 posto te Istarska s 11 posto, ističu s portala MojPosao.