Pretraga

Evo što nastavnici i roditelji misle o povratku učenika nižih razreda u školu

A- A+

Vlada je najavila da će se od 11. svibnja omogućiti rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Forum za slobodu odgoja stoga je proveo kratki upitnik da bi saznao što o tom planu misle odgojno-obrazovni radnici.

učenik

Učenik foto|pixabay

Forum za slobodu odgoja je proveo kratki upitnik kako bi saznao što odgojno-obrazovni radnici (OOR) – učitelji/ce, nastavnici/ce, profesori/ce, stručni/e suradnici/e, ravnatelji/ce – misle o planu o početku nastave. U upitnik je stavljena i mogućnost da svoje mišljenje izraze i roditelji.

Većina ispitanika protiv održavanja nastave u svibnju

Izdvojeni članak

Ministarstvo ne otkriva s koliko učenika je izgubljen kontakt od uvođenja online nastave: Francuzi znaju da je takvih 5 posto

Upitnik je objavljen na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja 22. travnja u 11 sati i 40 minuta. Do 23. travnja u 17.00 sati ispunjen je 3663 puta. Upitnik je i dalje otvoren, a izvještaj u stvarnom vremenu se može pratiti ovdje.  Izvještaj se odnosi samo na podatke dobivene ovim upitnikom i određena poopćavanja u tekstu odnose se samo na taj upitnik, naglašavaju.

Iako je u međuvremenu broj ispunjenih upitnika porastao, ovaj izvještaj se temelji na analizi upitnika ispunjenih do 17.00 sati 23. travnja.

Analiza je pokazala da je 64% ispitanika protiv početka održavanja nastave u svibnju. Dvije trećine i odgojno-obrazovnih radnika i roditelja ne podržava takvu odluku. Analizom odgovora može se zaključiti kako je odluka loša i neprovediva, a jedini razlog toga je što donositelji te odluke – Vlada i nadležno ministarstvo – nisu poslušali glas učitelja i roditelja oko početka nastave.

Za početak nastave suglasno samo 18% ispitanih roditelja

S druge strane,  za početak nastave u svibnju suglasno je 21% odgojno-obrazovnih radnika te 18% roditelja dok podjednaki postotak roditelja i OOR nije siguran u to podržava li takvu odluku.

Kad su u pitanju roditelji, u 20 županija više od polovice ispitanika-roditelja ne odobrava ovu odluku, a u Međimurskoj županiji njih 41% ne odobrava početak održavanja nastave u svibnju.

U sažetku, iz Foruma za slobodu odgoja ističu da se “analizom odgovora može zaključiti kako je odluka loša i neprovediva, a jedini razlog toga je što donositelji te odluke – Vlada i nadležno ministarstvo – nisu poslušali glas učitelja i roditelja oko početka nastave”.

Cijeli izvještaj možete pronaći ovdje.