Pretraga

Evo zašto se zagrebačko naselje zove Studentski grad

A- A+

U istočnom dijelu Zagreba, u sklopu gradske četvrti Gornja Dubrava nalazi se stambeno naselje Studentski grad. Obzirom da tamo nisu smješteni niti pojedini fakulteti, niti dom, zapitali smo se zašto ovo naselje ima baš spomenuti naziv. Odgovor smo potražili u Gradskom uredu za katastar i geodetske poslove, koji posjeduje ovakve podatke. Razlog je povijesni i datira u kasne 1940-e.

Foto: Muzej grada Zagreba / Studentski grad 1959.

Studentski grad je stambeno naselje smješteno u istočnom dijelu Zagreba, u sklopu gradske četvrti Gornja Dubrava. Kako se tamo inače ne nalaze niti fakulteti, niti dom, niti bilo kakav sadržaj namijenjen studentima, odlučili smo pitati Gradski ured za katastar i geodetske poslove zašto spomenuto naselje ima ovaj naziv.

Izdvojeni članak

Evo kako je nastao pozdrav ‘bok’

Zamišljen, ali nikada izgrađen studentski kampus

‘Studentski grad’ je kolokvijalno ime za stambeno naselje u istočnom dijelu grada, sjeverno od ulice Dubrava. Na zapadu graniči s Dankovečkom ulicom, na jugu s Koledinečkom, a na istoku s ulicom Gjure Prejca. Naselje, u čijoj su izgradnji od 1949. godine sudjelovali i studenti u takozvanim radnim akcijama, bilo je planirano kao studentski kampus, ali ta zamisao nikada nije ostvarena.

– Veći dio naselja s nižim stambenim zgradama podignut je do 1960-ih, a sredinom 1970-ih izgrađuju se najuočljiviji dijelovi naselja, pisanim putem odgovaraju iz Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove, pozivajući se na izvor Zagrebački leksikon, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Glavninu posla prilikom izgradnje trebali su obaviti studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom profesora Josipa Seissela. No kako su radne akcije, uz svrhu volonterskog rada za opće dobro, imale i povezivanje ljudi, tako su tih godina, netom poslije Drugog svjetskog rata, Dubravu osim domaćih, okupirali i studenti te druga mladež iz različitih krajeva svijeta. Samo u ljeto 1950. godine na gradilište je prispjelo 2 260 omladinaca, 40 različitih narodnosti.

Usprkos svoj volji za izgradnju Studentskog grada, od njega je ostalo samo ime.

Izdvojeni članak

Evo kako se Zagreb nekada zvao

Osnovna i nekoliko srednjih škola

Od svih obrazovnih sadržaja u Studentskom gradu danas se nalaze osnovna škola Vjenceslav Novak, izgrađena 1971. godine, a nekoliko srednjih škola djeluje u istoj zgradi, odnosno spomenutoj ulici Gjure Prejca 2.

Radi se o XII. gimnaziji, Veterinarskoj, Poljoprivrednoj, Prehrambenoj i Prehrambeno-tehnološkoj školi.

Dodajmo na kraju kako se gradnja te uređenje drugog zagrebačkog studentskog kampusa, onog borongajskog, stalno prolongira. Za sada je u prostoru bivše vojarne izgrađena menza, a premješteni tek Hrvatski studiji, Prometni, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te dio programa s Ekonomskog fakulteta.

Grad je prošle godine prihvatio plan koji nalaže da se u roku od četiri godine u kampus Borongaj smjesti osam fakulteta, CARnet te dom za pet tisuća studenata. Sve će to koštati oko 500 milijuna eura.