Pretraga

Evo kako se Zagreb nekada zvao

A- A+

Hrvatska prijestolnica dobila je današnji naziv, kada je prema legendi, stari drevni ban, umoran i žedan, zapovjedio djevojci Mandi da mu donese vode s izvora. ‘Mando, dušo, zagrabi’, bile su njegove riječi. Prema djevojci iz legende, izvor koji je služio Zagrepčanima za opskrbu vodom, dobio je ime Manduševac, a nalazi se na Trgu bana Jelačića. No, Zagreb je imao i stari naziv, koji poslije potisnut.

Screenshot: You Tube

Zagreb je svoje ime, prema poznatoj legendi dobio, kada je stari ban, umoran i žedan, naredio djevojci Mandi da mu donese vodu s izvora. ‘Mando, dušo zagrabi, bile su tri njegove riječi. Prema ovoj legendi, izvor koji je služio Zagrepčanima za opskrbu vodom je dobio ime Manduševac, a grad ime – Zagreb, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Evo kako je nastao pozdrav ‘bok’

Prije toga se hrvatska prijestolnica zvala Gradec

Kako nas uče povijesni spisi, grad se prije nego je dobio sadašnje ime, zvao Gradec, iz kojeg je zajedno s Kaptolom nastao Zagreb.

O podrijetlu imena, osim teorije s ‘banom i Mandom’, postoje i neke druge. Navodi se i da je ime nastalo kao izvedenica od glagola zagrepsti, odnosno ukopati.

Druga teorija dovodi u vezu ime, sa starim hrvatskim nazivom za obalu ‘b(e)reg’, koja se i danas koristi u krašićkom kraju.

I latinska inačica Zagabria, sugerira da je lokacija na kojoj je grad, još u srednjem vijeku bila utvrđena grabom ili opkopom.

Krajem XI. stoljeća dobro su se posložile gospodarske i političke prilike, koje su uvjetovale nastanak Zagrebačke biskupije. Pretpostavlja se, temeljem pojedinih povijesnih vrela, da je već u to vrijeme Zagreb bio veća naseobina u podnožju kaptolskog brežuljka.

Ladislav I. Arpadović, u nasljedstvo je dobio Hrvatsku, a 1094. godine utemeljuje Zagrebačku biskupiju te je podređuje ugarskom nadpiskupu u Ostrogonu.

To se posredno saznaje iz četiri desetljeća starijeg dokumenta, kojeg je ostrogonski nadbiskup Felicijan izdao (1134.), a kojim je potvrdio osnivanje Zagrebačke biskupije, spomenute 1094. godine. U tom se spisu ujedno i prvi put spominje ime Zagreb.

Izdvojeni članak

Govor hrvatskih regija: Zagreb i okolica

Manduševac ‘izniknuo’ 1986. godine

Naime 1898. godine Trg bana Jelačića dorađen je i popločan, a pritom je Manduševac zatrpan! Kako su godine prolazile, na položaj ovog starog izvora se zaboravilo.

Stoga je veliko iznenađenje nastupilo kada je 1986. godine, prilikom još jedne rekonstrukcije Trga bana Jelačića (tada Trga Republike) Manduševac ponovno pronađen.

Ovaj izvor nije bio u prvotnom planu rekonstrukcije, ali je zbog molbi javnosti, koje su se javile nakon ponovnog ‘otkrića’, Manduševac uklopljen u plan i od 1986. do danas krasi središnji trg u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap