Pretraga

Fakulteti koje su završili lideri pojedinih svjetskih zemalja

A- A+

Jeste li ikada sanjali postati liderom svoje zemlje? Najveće šanse da tamo dospijete imate ako završite ekonomiju, pravo ili političke znanosti. Barem tako pokazuje mapa s Redditove domene MapPorn na kojoj su ucrtani fakulteti, koje su završili pojedini predsjednici, kraljevi i drugovrsni upravljači zemalja. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je pravnik, što znači da je on u krugu lidera s najtipičnijom diplomom. U tekstu donosimo koje su fakultete završile i neke druge vođe.

Ekonomija, pravo i političke znanosti su tri grane, koje je završilo najviše lidera svjetskih zemalja, svjedoči karta MapPorna na Redditu. Ni Hrvatska nije izuzetak u tom pogledu, budući da je predsjednik Ivo Josipović završio studij prava. No, ono što je svakako neobično pa i u svjetskom kontekstu je činjenica da je naš predsjednik završio i studij skladanja na Muzičkoj akademiji. Predsjednik skladatelj iznimno je rijetka pojava.

Izdvojeni članak

Evo kakve su ljetne poslove u mladim danima radili američki predsjednici

Obama i Putin ništa izvan uobičajenosti

Lideri dviju najjačih vojnih sila uklapaju se naobrazbom u najtipičnije predsjednike. Naime Barack Obama, kao i Vladimir Putin diplomirali su pravo.

Kineski predsjednik Xi Jingping imao je vrlo široke obrazovne interese. Prvo je završio kemijski inženjering, zatim je na postdiplomskom studiju izučavao Marxovu filozofiju, da bi na kraju doktorirao pravo.

Utjecajna, ali i kontroverzna brazilska predsjednica Dilma Rousseff diplomirala je ekonomiju. Iako nije u pravom smislu lider, kao prethodno četvero, treba naglasiti da je njemački predsjednik Joachim Gauck diplomirao teologiju te bio luteranski svećenik.

No stvarna liderica ove zemlje, Angela Merkel, nije ništa manje zanimljiva, kada je riječ o naobrazbi. Ona je naime diplomirala fiziku te je radila kao znanstvenica više od deset godina.

Izdvojeni članak

Šest osnovnih škola nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, ali nijedna srednja

Nekoliko liječnika, profesora i nešto više vojnih lica

Karta fakultetskih diploma koje posjeduju lideri svjetskih zemalja otkriva da se među velikim brojem ekonomista, pravnika i profesionalnih političara, kriju i predsjednici s potpuno atipičnim diplomama, barem za čelnike zemalja.

Tako su recimo lideri šest svjetskih zemalja stekli diplomu iz područja obrazovanja i društvenih studija, skoro deset ih je završilo vojne i policijske studije, dok čelnici triju zemalja imaju diplomu iz medicine i farmacije.

Ostatak pogledajte u mapi.