Pretraga

Evo kakve su ljetne poslove u mladim danima radili američki predsjednici

A- A+

Ljetni poslovi su sjajna prilika da zaradite koju kunu i napunite svoj budžet te pritom izgradite radne navike. Vještine koje tom prilikom steknete mogu vam koristiti na više načina. Evo kako su se za vođenje države kalili američki predsjednici te koje su ljetne poslove u mladim danima obavljali.

Ljeto je pravo vrijeme za odmor od napornih školskih i studentskih obveza, ali i prilika da se nekim usputnim poslom osnaži krhki budžet svakog tinejdžera. Osim što vam ljetni poslovi osiguravaju džeparac i stvaraju osjećaj odgovornosti pomažu vam steći vrijedno radno iskustvo koje vam kasnije može biti presudno prilikom traženja pravog, stalnog posla.

Prvi posao i plaća su korak ka samostalnosti. S obzirom da smo zemlja snažno okrenuta turizmu, tijekom ljeta srednjoškolci i studenti, pogotovo oni iz priobalja, se zapošljavaju u uslužnom sektoru.

Izdvojeni članak

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

Na kontinentu se pak može pronaći posao u raznim skladištima ili pak u lancima brze hrane. Ako vam nedostaje motivacije, smatrate spomenute poslove nedostojnim vašeg truda ili vam pak nisu dovoljno privlačni iznenadit ćete se kad čujete što su sve radili neki od svjetskih lidera tijekom svojih tinejdžerskih godina.

Izdvojeni članak

‘Kako sam bez diplome dobio posao u Googleu’

Od sladoledara do nobelovca

Jedan od popularnijih poslova među mladima u primorju je prodavanje sladoleda. Upravo to je bio prvi posao današnjeg predsjedika SAD-a Baracka Obame. On je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća bio zaposlenik franšize Baskin-Robins u Honolulu te je tijekom ljetnih mjeseci za džeparac servirao sladolede i osvježavajuća pića. Osim toga, budući nobelovac i lider najmoćnije države na svijetu je radio i u suvenirnici te je pripravljao sendviče u lokalnoj trgovini.

Njegov predhodnik George Bush Mlađi je imao također zanimljive ljetne poslove. Jedan od njegovih prvih angažmana se zbio vrelog ljeta 1965. kada je radio kao fizički radnik na jednoj naftnoj bušotini u blizini Louisiane. – Težak je to posao bio. Vruć. Nakon tegljenja teških vreća s blatom znao sam da je to nešto što ne želim raditi u životu, otkrio je ne tako omiljeni bivši predsjednik SAD-a. Radio je Bush još mnoge poslove, a kao najdraži je istaknuo prodaju sportske opreme u Searsu gdje je posebno spretan bio u distribuciji loptica za stolni tenis.

Izdvojeni članak

Pranje stakala na benzinskoj: Jednostavno idealan ljetni posao

Prodavač povrća i spasilac

Bill Clinton, još jedan kontroverzni američki predsjednik, je za rana počeo stvarati radne navike. On je započeo kao prodavač u lokalnoj trgovini povećem sa samo 13 godina. Trgovina ga je očito dobro išla jer je kasnije samo mijenjao vrstu robe koju je prodavao pa se tijekom vremena praksirao sa saksofonima i stripovima, a neko je vrijeme radio i u kampu Ozark Mountaines.

U mladim danima je radio i jedan od najutjecajnijih lidera ove moćne nacije Ronald Reagan. Tijekom tinejdžerskih dana Ronald je bio spasilac u Lowell Parku u Dixonu. Radio je po 12 sati, sedam dana u tjednu, a tijekom svoje spasilačke karijere je navodno spasio čak 77 ljudi. Kasnije je bio i kuhar te je čistio žensku kantinu. Reagan je prije dolaska na mjesto američkog predsjednika ostvario i uspješnu glumačku karijeru.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Ljetni poslovi u Dalmaciji

Mesar iz afere Watergate i osloboditelj robova

Početkom 70-ih godina Richard Nixon je bio u središtu afere Watergate kao prvi predsjednik koji je zbog pritiska javnosti napustio tu funkciju. Pedesetak godina ranije taj upečatljivi lik američke povijesti je kojem je skandal iskasapio političku karijeru svoje radne dane je počeo kasapljenjem svinjskih polovica u lokalnoj mesnici. Osim toga čistio je bazene i radio u lokalnom klubu za otmjenu gospodu što mu je vjerojatno bio prvi dodir s visokim društvom čijim je dijelom postao u narednim desetljećima.

Neobične poslove je u mladim danima odrađivao i Abraham Lincoln, predsjednik koji je ukinuo ropstvo u SAD-u. Kao tinejdžer je upravljao teglenicom na Mississippiju. Po svemu sudeći njemu je mornarski posao bio u krvi pa je kasnije vozio i trajekte, a pripisuje mu se i nekoliko patenata koji su mornarima olakšavali posao. Lincoln je tada zarađivao sitniš, a danas njegov lik krasi novčanice od pet dolara. Stoga zasučite rukave i na posao.