Pretraga

[FAN FEKT] Titovo lice tiskano na najvećoj novčanici iz Gvineje

A- A+

Josip Broz Tito, Jugoslovenski diktator i vođa Narodnooslobodilačkog pokreta, od 1980. do 1985. bio je lice na novčanici od 500 sylija, valute daleke zapadno afričke države Gvineje. 

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Iako dio građana danas traži preimenovanje njegova trga u Zagrebu, Josip Broz Tito nekada je u vanjsko-političkim krugovima uživao veliki ugled. U prilog tome ide i činjenica da je od 1980. do 1985. njegovo lice bilo tiskano na najvećoj novčanici gvinejske valute sily. 

Republika Gvineja državica je na zapadu afričkog kontinenta, koja je u Titovo vrijeme bila članica Pokreta nesvrstanih, trećeg bloka za vrijeme Hladno ratovoskog svijeta. Tito je, uz indijskog premijera Nehrua i egipatskog predsjednika Nasera bio jedna od najistaknutijih ljudi pokreta, te je zbog svojih zasluga u osnivanju trećeg bloka, vjerojatno, dobio svoju novčanicu u Gvineji. 

Sily, što inače znači slon, kasnije je zamijenio gvinejski franak. Novčanice silyja tiskale su se u rasponu od jednog do petsto, a Titoo lice bilo je na najvećoj novčanici. Jedini drugi stranac čije je lice tiskano na novčanici silyja bio je marokanski kralj Mohammed V.

U franjevačkom samostanu na Košljunu izložen je primjerak novčanice u sklopu zbirke svjetskih valuta, zastarjelih i sadašnjih.