Pretraga

Jeste li znali da kvasina i vinski ocat nisu isto? Evo u čemu je razlika

A- A+

Kvasina je dalmatinski naziv za vinski ocat. Gotovo svi bi se ljudi upućeni u osnovni dijalekt Dalmatinaca složili s ovom tvrdnjom. Bez razmišljanja. No, zašto se onda u supermarketu mogu naći dva proizvoda iste marke, jedan vinski ocat, a drugi kvasina? Nas je to pitanje kopkalo pa smo odlučili istražiti o čemu je riječ. I razliku smo, uistinu, pronašli. Pravilnik o vinskom i voćnom octu kvasinu i vinski ocat definira kao dva različita proizvoda.

Foto: Pixabay

Kada smo prvi puta ugledali dva proizvoda istog proizvođača – jedan kvasina, drugi vinski ocat – pomislili smo da se netko želi dodvoriti Dalmatincima koristeći njihove dijalektizme. No, kada smo pročitali Pravilnik o vinskom i voćnom octu (da, to postoji), imali smo osjećaj da smo cijeli život proživjeli u laži.

Prema članku 2. Pravilnika vinski ocat i kvasina različiti su proizvodi, a ključna je razlika način i mjesto proizvodnje tekućine.

Članak 2.
U smislu ovoga Pravilnika značenje pojmova je sljedeće:
1. »vinski ocat« je ocat dobiven iz vina za proizvodnju octa biološkim postupkom octene fermentacije;
[…]
3. »kvasina« je ocat dobiven biološkim postupkom octene fermentacije vina crnih sorata s područja regije Primorska Hrvatska koja je nakon proizvodnje odležala najmanje 3 mjeseca u drvenim posudama;