Pretraga

[FAN FEKT] U Zagrebu postoji spomenik psu koji je dao život za izgradnju Ilice

A- A+

Zagreb je, kao uostalom i svi veći gradovi, prepun spomenika, kipova, ploča i plaketa u spomen velikih ljudi koji su zadužili grad i naciju. To nije ništa neobično. No, malo je neobična činjenica da Zagreb ima i spomenik jednom jako hrabrom psu koji je dao život za izgradnju Ilice. 

foto: YouTube screenshot

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Djelić Ujedinjenog Kraljevstva pripada Jugoslaviji?

Godine 1898. pas lutalica došetao je do gradilišta zagrebačkog Oktogona, prvog natkrivenog pješačkog prolaza u gradu kojim su spojeni trg i Ilica, piše na Justzagreb.com. 

Psa su radnici nahranili pa se počeo vraćati, a ubrzo je postao i punopravni član ekipe na gradilištu. Posebno ga je zavolio arhitekt Josip pl. Vancaš koji mu je dao ime Pluto.

Pluto je gradilište učinio svojim domom i služio kao pas čuvar sve do jedne tragične noći. Naime, na mjestu gdje je danas Ilica, bio je potok bogat glinom. Ilegalni kopači gline noću bi je iskopavali i prodavali lokalnim obrtnicima. Te su noći lopovi pokušali doći do potoka kroz gradilište. Tamo ih je dočekao Pluto koji je hrabro pokušao zaštiti svoj dom.

Radnici su ga ujutro našli mrtvog. Teška srca psa su pokopali, ali su njegovu žrtvu obilježili reljefom koji je postavljen na jedno od pročelja oktogona.