Pretraga

Fast food, short life – hrvatski tinejdžeri i loše navike

A- A+

– Obožavam fast food! Nekoliko puta mjesečno idem u McDonalds, a  kad god imam priliku pojedem neki pomfrit ili kebab, kazala nam je Jelena (16). Da su ovakve prehrambene navike postale trend među domaćim tinejdžerima pokazalo je i međunarodno istraživanje prema kojem su hrvatski srednjoškolci među najdebljima u Europi.

Istraživanje vezano za ponašanja koja utječu na zdravlje školske djece provedeno je 2010.godine, a osim općeg zaključka o lošim prehrambenim navikama hrvatskih tinejdžera, dijagnosticirane su najkritičnije skupine.

U najgorem su stanju mladići i djevojke između 13 i 15 godina, s tim da je kod muške populacije ovaj problem mnogo izraženiji (dječaci su na 4. mjestu u svijetu)

S obzirom da je prije nepunih deset godina domaća mladež bila na drugom kraju jedne slične tablice objašnjenje ovakvog negativnog trenda smo potražili kod samih tinejdžera. 

Dok sam mršava nije me briga za prehranu

– Ne smatram da to utječe previše na moje zdravlje.  Volim se tako hraniti i ne namjeravam prestati. Istovremeno puno vježbam tako da nemam problema s kilažom i zato me nije briga, otkrila nam je Jelena koju očito puno više brine estetska komponenta ovog problema od one zdravstvene.

Nedavno je  nezdrave navike domaćih srednjoškolaca komentirao i sveprisutni ministar Jovanović koji se osim na lošu prehranu osvrnuo i na rašireno uživanje cigareta kod maloljetnika te lošu higijenu.

Junk food i slabo srce

Iako Jelenu to ne brine, junk food čak i kad ne vodi u pretilost ima negativne posljedice po zdravlje. Prekomjerno uživanje u lošoj hrani kod tinejdžera izaziva povećanu smrtnost od bolesti srca, ateroskleroze i karcinoma debelog crijeva.

Među namirnicama koja treba izbjegava osim fast fooda su pretjerano zaslađena gazirana pića i slatkiši, piše Slobodna Dalmacija.

Zdravo je fino

Da ipak nije sve tako crno i da ima drugačijih primjera potvrdila nam je svojim primjerom Jelenina vršnjakinja Danijela.

– Mogu reći da se hranim prilično zdravo. Upućena sam u to koje su namirnice zdrave, a koje ne. Svaki dan jedem voće i povrće, a trudim se održavati fizičku aktivnost uz rolanje i trčanje, tvrdi Danijela.

Također nam je i objasnila što je po njenom mišljenju glavni uzrok ovakvog stanja.

– Mislim da ljudi uopće nemaju potrebu jesti zdravo dok to recimo ne utječe na njihov izgled ili zdravlje. Počinju poduzimati nešto vezano za zdravu prehranu tek kada se pojave prve tjelesne posljedice ( bio to celulit kod žena, povećanje tjelesne težine, gubitak kondicije) umjesto da rade na prevenciji, zaključila je Danijela.