Pretraga

Tamna strana McDonald’sa: Pokvarena hrana i iskorištavanje zaposlenika

A- A+

Svatko ponekad ode u McDonald’s pojesti poznati hamburger ili neki drugi proizvod, unatoč tome što zna da je hrana loša. Međutim, ova tvrtka u načinu poslovanja, proizvodnji hrane i općenito politici vođenja nije pozitivan primjer. Iskorištavanje zaposlenika, pokvareno pileće meso i ‘zdrava’ hrana koja je jednako kalorična kao i cheeseburgeri samo su neke od značajki ovog lanca restorana.

Jednog od najvećih restorana brze hrane na svijetu, McDonald’s prati prilično loš imidž. Naime mnogi smatraju kako McDonald’s proizvodi jeftinu hranu za nižu klasu, a uprava se bori na razne načine kako bi uvela kvalitetniju hranu. Međutim to im ne polazi za rukom, jer je konkurentski lanac koji dominira ponudom sendviča, Subway,  prestigao McDonald’s s većim brojem lokacija diljem svijeta.

Osim lošeg imidža, The Huffington Post je objavio nekoliko uznemirujućih činjenica o ovom restoranu, koje uprava lanca restorana ne bi voljela da znate.

Izdvojeni članak

Dječak u McDonald’su pojeo iskorišten kondom

Jako velika razlika u plaćama

Posljednjih nekoliko godina mnogi zaposlenici ovog restorana odlučuju se na štrajkanje. Naime plaća između direktora i drugih zaposlenika doslovno se udvostručila u zadnjih desetak godina, što se očituje u iznimno velikoj hiijerarhiji među zaposlenicima. Osim toga prošle godine uprava je natjerala zaposlenike da rade na Božić te nisu dobili naknadu niti za prekovremeni rad.

Marketing rađen za djecu

Svima su poznati McDonald’sovi Happy Meal paketići, međutim odjel za marketing ovog lanca hrana nikad nije stao na tome. Štoviše većina marketinga usmjerena je baš prema djeci, što je mnogo puta izazvalo negativne komentare jer se radi o iznimno nezdravoj hrani.

Tvrtka uz svoje sendviče daje oko jednu i pol milijardu igračaka klincima diljem svijeta.

Izdvojeni članak

Fast food, short life – hrvatski tinejdžeri i loše navike

Pokvarena piletina i opasna kava

Prošle godine je jedna kineska televizija optužila McDonald’s da je u svojim restoranima posluživao piletinu kojoj je davnih dana istekao rok trajanja. Također, prije nekoliko godina jedna Amerikanka je zadobila opekline trećeg stupnja nakon što se polila McCafe kavom. Dobila je više od pola milijuna dolara odštete.

Potpuni promašaj proizvoda

Prilikom plasiranja novog prehrambenog proizvoda, često puta bi on u samom startu propao. Poznata je hrana McLobster ali i McDLT, odnosno hamburger s lukom i rajčicom koji je postao kontroverzan zbog svog pakiranja od stiropora.

Zobene pahuljice koje se i dalje reklamiraju u McDonald’su kao zdrava alternativa lošim ‘fast food’ proizvodima i nisu tako zdrave. One sadrže jednako šećera kao i dvije pločice Snickersa, a tek nešto manje kalorija od klasičnog cheeseburgera.

Dobar tek!