Pretraga

Financijska pismenost od malih nogu: Osnovnoškolci kroz igru mogu do vrijedne nagrade, ovo su detalji

A- A+

Financijska pismenost tema je kojoj se nedvojbeno ne pridaje dovoljno pažnje tijekom školovanja. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga stoga je raspisala natječaj kojim se želi podići svijest o financijskoj pismenosti kod djece viših razreda osnovne škole. Učenici moraju osmisliti društvenu igru sa glavnim temama štednji, potrošnji i ulaganja. Prijave su otvorene do 13. svibnja, a najbolja igra će, prema odluci Povjerenstva, dobiti kao nagradu pametnu ploču.

erasmus, euri, novac, euro

Foto: Unsplash

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je natječaj ‘Financijska pismenost kroz igru’. Cilj je podići svijest o financijskoj pismenosti djece viših razreda osnovne škole, pa se stoga u natječaj mogu prijaviti učenici od 5. do 8. razreda s područja Republike Hrvatske.

Naglasak na sektor financijskih usluga

Pojmovi financijske pismenosti prirodno nisu bliski učenicima u toj dobi, pa se natječajem želi približiti tematiku njima i staviti naglasak na sektor financijskih usluga. Učenici će, za ovaj natječaj, smisliti društvenu igru (board game) uz pomoć nastavnika mentora, a neke predložene teme koje trebaju biti obuhvaćene su,

– razlikovanje želja i potreba

– štednja nasuprot potrošnji

– ulaganje

– osiguranje

– odgovorno financijsko ponašanje

– štednja za mirovinu.

Portal Hanfe otvoren je učenicima za korištenje i koristiti će im u objašnjavanju pojmova iz financijskog sektora, a predložen je i portal ‘Novac za sutra’. Jednako tako, učenike se potiče na korištenje primjera iz stvarnog života. Društvenu igru nije potrebno fizički izraditi, napominju iz Hanfe, već će se prezentirati idejno rješenje. Potrebno je raspisati pravila igre te ciljeve i ishode učenja. Igra se može i vizualno prezentirati, no to nije uvjet za prijavu na natječaj.

Natječaj je otvoren za prijavu do zaključno s 13. svibnja 2022. godine.

Izdvojeni članak

Zašto je važno znati upravljati novcem u srednjoškolskim danima?

Prijava na natječaj

Zainteresirani sudionici na natječaj se prijavljuju putem e-maila [email protected] ili dostavom na službenu adresu Hanfe, Franje Račkoga 6, 10000 Zagreb.

Prilikom prijave potrebno je navesti naslov: Prijava na natječaj ‘Financijska pismenost kroz igru’. U sadržaju prijave treba navesti puni naziv i adresu škole, ime i prezime ravnatelja – kontakt podatke te ime i prezime nastavnika mentora (i njegove kontakt podatke). Potrebno je priložiti materijale, koncept i idejno rješenje igre. Svaka škola u mogućnosti je prijaviti jedan rad, a na njima se ne smiju nalaziti osobna imena autora igre i ostalih pojedinaca, već samo naziv i mjesto škole koja sudjeluje u natječaju.

Vrednovanje radova izvršit će povjerenstvo od tri člana koje će imenovati Upravno vijeće Hanfe. Najbolja igra prema odluci Povjerenstva dobit će vrijednu nagradu – pametnu ploču. Detaljne informacije o proglašenju pobjednika natječaja i dodjeli nagrade te prezentaciji najbolje igre bit će objavljene naknadno.