Pretraga

Forum mladih SDP-a se s pravom pita: Gdje je danas Mladež HDZ-a i bolja budućnost?

A- A+

Članovima Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske mandat je istekao u srpnju ove godine. Nisu se sastali od travnja 2016. godine, a jedino što se dogodilo u mandatu premijera Andreja Plenkovića je Odluka i najava Vlade iz ožujka koja je puno obećavala, barem na papiru. Iako je kampanja HDZ-a bila snažno usmjerena prema mladima i boljoj budućnosti, oni od toga nemaju puno koristi, niti Vlada poštuje odluke koje sama donosi. Naša je to priča koju smo jučer objavili s naslovom Andrej ‘Zakon se mora provoditi’ Plenković se odrekao mladih: Vlada nema savjet za mlade od kada je on premijer. Prva reakcija stigla je danas iz Forum mladih SDP-a koji su objavili opširno priopćenje koje potpisuje predsjednica Biljana Gaća. S pravom se pitaju, gdje je danas Mladež HDZ-a koji su stajali u predizbornoj kampanji uz Plenkovića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Forum mladih SDP-a o predsjedniku

Ne, ovo nije reakcija na predsjednika SDP-a, već s obzirom da nažalost javnu i medijsku pozornost dobijemo tek kad govorimo o unutarstranačkim događanjima, iskoristili smo naslov kako bi vas zainteresirali da u nastavku pročitate kako Vlada RH, odnosno predsjednik Vlade RH (ne) brine o mladima.

Vladi Andreja Plenkovića važniji su prošlost i ploče od sadašnjosti i mladi

Koliko je zaista predsjedniku Vlade RH stalo do mladih govori činjenica da je članicama i članovima Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske mandat istekao u srpnju ove godine. A taj isti Savjet, dok je postojao, nije se sastao od travnja 2016. godine. HDZ je u svojoj predizbornoj kampanji bio fokusiran na mlade, čak je postojao i slogan „Biraj bolju budućnost“. Međutim, tu je sve stalo. Na jednom snimljenom promotivnom videu, nekoliko rečenica naučenih napamet i pokojem pamfletu. A bez dubljeg promišljanja i planiranja koraka za bolju budućnost svih nas koji tu budućnost želimo krojiti upravo u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Andrej ‘Zakon se mora provoditi’ Plenković se odrekao mladih: Vlada nema Savjet za mlade od kada je on premijer

Gospodin Plenković postao je predsjednik Vlade RH, a od tada ne samo da ne možemo birati bolju budućnost u Hrvatskoj, nego nemamo ni sadašnjost. Nemamo je jer ona pripada pločama, ustašama i partizanima, Vijeću za suočavanje s prošlošću i neprestanim vraćanjem u neke godine koje su davno iza nas. Premijer Plenković nas je zaboravio čak i u vidu zakonske obveze – Savjeta za mlade Vlade RH. Pitamo se gdje je sad Mladež HDZ-a i oni koji su zajedno s predsjednikom Vlade Plenkovićem bili u videu i obećavali bolju budućnost mladima? Zašto svog predsjednika stranke i sadašnjeg predsjednika Vlade RH ne upozore da krši uredbe i odluke Vlade RH? Nekolicina mladih ljudi koji su na društvenim mrežama ili uživo kritizirali vladajuću stranku i predsjednika Vlade, dobivali su prekršajne prijave, a predsjednik Vlade je rekao – zakon se mora provoditi. Pitamo se tko će sankcionirati predsjednika Vlade kada on ne provodi zakon, odluke i uredbe?

Važno za napomenuti je da je upravo Vlada na čelu s SDP-om donijela odluku o osnivanju Savjeta za mlade Vlade RH u rujnu 2012. godine te da smatramo da je važno nastavljati dobre stvari koje su započete.

Nepostojanje Savjeta za mlade RH jasan je primjer na koji način Vlada RH brine o mladima u državi i što je prioritete onih koji tu Vladu vode. Sve floskule o potrebi da se mladi zadrže u državi, da su mladi bitni, da se sve radi za poboljšanje položaja mladih, padaju u vodu u samom početku – nemamo ni zakonski obvezan Savjet za mlade Vlade RH i to već duže vrijeme. Savjet za mlade Vlade RH bi trebao biti prva poveznica, prvi korak između mladih i najviših donositelja odluka te bi njegov rad bio konkretan pokazatelj da je vlastima ipak donekle stalo do mišljenja i potreba mladih. A kada taj prvi korak izostane, pitamo vas – što je preostalo? Novi promotivni spot, novi pamflet ili novi autobus za Irsku?

Izdvojeni članak

[Intervju] Josip Bilaver: Šustarova politika je siguran smjer za reformu kurikuluma

Da ne bi sve ostalo samo na kritici, iako je i to uloga opozicije, FM SDP Hrvatske već duže vrijeme uz kritiku nudi i prijedloge rješenja. Nedavno smo iznijeli početne konkretne korake i mjere za koje ćemo se zalagati u borbi za studentska prava te u javnoj raspravi u procesu donošenja novog Zakona kojim će se regulirati studentski rad i zapošljavanje (o mjerama možete više pročitati na: http://fmsdp.org/forum-mladih-sdp-a-protiv-zabranjivanja-studentskog-rada/). Kroz SDP-ove Mjere reforme obrazovanja u jedinicama lokalne i regionalne samouprave tražimo uvođenje građanskog odgoja kao zasebnog predmeta u sve škole – jer to je odgoj za Hrvatsku. Tražimo sanacije škola i opremanje da bi se u njima mogla provoditi nastava i dostojanstveno školovanje, tražimo informatizaciju i povezivanje škola superbrzim i svima dostupnim internetom. Želimo besplatne udžbenike i jednosmjensku nastavu u školama. Nastavnike treba stručno usavršavati i vratiti im mjesto u društvu koje im pripada. Želimo tople i zdrave obroke u školama. Želimo ravnomjeran razvoj školske infrastrukture gdje se neće događati da postoje škole s visokom IT opremom i škole u kojima prokišnjava krov i gdje se zidovi urušavaju. Sve to moguće je pravednom preraspodjelom proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i racionalnom pomoći od strane države. Naime, to je uloga socijalne politike koju bi država trebala provoditi. Pravednom preraspodjelom sredstava umanjiti socijalne nejednakosti i omogućiti svakom djetetu, svakoj mladoj osobi da ostvari svoj potencijal i da za to ima sve potrebne uvjete.

https://www.facebook.com/birajboljubuducnost/posts/1061086650676499:0

Tražimo i konkretnu izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak gdje su sportske nagrade izuzete od oporezivanja no nagrade u obrazovanju i znanosti nisu.

Tražimo usklađivanje Hrvatskog klasifikacijskog okvira s Europskim klasifikacijskim okvirom u cilju poboljšanja kvalitete svih studija, a ne smještanje na različite razine diplomske stručne i sveučilišne studije, što automatski stavlja u podređen položaj studentice i studente stručnih studija i nije jasno zašto 300 ECTS bodova koji se stječu završetkom diplomskog stručnog programa ne vrijede jednako kao 300 ECTS-a sveučilišnog programa. Radi se o diskriminaciji 55.000 osoba, koliko ih pohađa stručne studije, ali retroaktivno i na studentice i studente koji su od 2004. godine završili stručne studije. Razlika između sveučilišnih i stručnih studija vrlo je jasna, a proizlazi iz različitih ishoda učenja koji se stječu na različitim vrstama studija, a ne iz razine na kojoj su smješteni u HKO-u – jer ECTS bod bi morao biti jednak bez obzira na vrstu studija.

Izdvojeni članak

Mladi bez motiva: Samo jedna prijava za Savjeta mladih Grada Opatije

Tražimo jače pozicioniranje Savjeta mladih s ovlastima koje će za važna pitanja koja se tiču mladih imati obvezujući karakter. Savjeti mladih nisu tu da bi se u njih primalo samo stranački podobne kadrove. Potrebno je široko informiranje mladih o Zakonu o savjetima mladih te edukacija izabranih članica i članova Savjeta mladih jer smo to u praksi vidjeli kao jedan od većih problema. JRLS bi trebale biti ili kažnjavane ukoliko ne osnuju Savjet mladih ili nagrađivane ukoliko u potpunosti uvažavaju Zakon o savjetima mladih i uvažavaju rad Savjeta mladih, a državna vlast, odnosno nadležno ministarstvo bi moralo vršiti sustavno praćenje provedbe Zakona o savjetima mladih. Putem svojih saborskih zastupnica i zastupnika predlagat ćemo i izmjene Zakona o Savjetima mladih.

S obzirom da u Hrvatskoj imamo različite zakone koji reguliraju određene dijelove populacije poput braniteljske, nacionalnih manjina i sl., smatramo da je potreban sveobuhvatni Zakon o mladima koji će pokazati da država zaista brine o mladima i vjeruje da su mladi nosioci budućnosti, ali s jasnim rješenjima za trenutne probleme i potrebe. Na kraju, premijeru, prenosimo Vam ovo priopćenje i poruke s nadom da ćete iste saslušati od nas kada već ne postoji zakonom obvezno tijelo koje bi vam iste te poruke prenijelo i ranije. A nadamo se da će te poruke doprijeti do Vas prije nego što Vam slogan ‘Biraj bolju budućnost’ zaista postane ‘Biraj bolju budućnost – u Njemačkoj, Irskoj, Austriji…’

Biljana Gaća, mag.pol.

predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske