Pretraga

Vlada usvojila odluku o osnivanju Savjeta za mlade: Povećava se broj članova

A- A+

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o osnivanju Savjeta za mlade, savjetodavnog tijela koje će sudjelovati u razvoju politika važnih za mlade ljude. Sastavljen od predstavnika različitih institucija, Savjet će pratiti i davati mišljenje o politikama te predlagati mjere za unaprjeđenje položaja mladih u društvu. Vlada očekuje kako će Savjet omogućiti aktivno sudjelovanje mladih i doprinijeti razvoju politika koje podržavaju njihove potrebe.

Screenshot: YouTube

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, usvojena je odluka o osnivanju Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, posebnog tijela koje će pružati savjete Vladi o pitanjima koja se odnose na mlade ljude. Savjet će, prema usvojenoj odluci, pratiti javne politike, davati mišljenje o važnim propisima te predlagati mjere za unapređenje položaja mladih.

Predsjednik Savjeta mora biti osoba ispod navršenih 30 godina

Ovaj je Savjet osnovan temeljem Odluke o osnivanju Savjeta za mlade donesene još 2012. godine, Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Savjeta za mlade donesene 2015. godine i Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Savjeta za mlade donesene 2017. godine, a posljednji je put osnovan 2021. godine.

Prema odluci koju je na Vladi predstavila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, Savjet će se, umjesto od dosadašnjih 33, sastojati od 35 članova različitih tijela, uključujući predstavnike ministarstava, državne uprave, ureda Vlade, udruge gradova, općina i županija te predstavnike znanstvenih i obrazovnih institucija. Napomenuto je kako predsjednik Savjeta mora biti osoba ispod navršenih 30 godina života, a članovi Savjeta i njihovi zamjenici iz redova predstavnika udruga mladih i za mlade moraju biti osobe u dobi od 15 do navršenih 30 godina života. Za ostale nema dobnog ograničenja.

Savjet će pratiti javne politike koje utječu na mlade i davati svoje mišljenje o zakonima koji su posebno važni za poboljšanje položaja mladih. Pratit će i rad institucija državne uprave te lokalne i područne samouprave u području politika za mlade i davati preporuke za poboljšanje njihovog rada. Također, bit će odgovoran za praćenje razvoja udruga mladih i za mlade te za predlaganje mjera u vezi s aktualnim pojavama i trendovima u društvu koji su od značaja za mlade ljude.

Izdvojeni članak
Željka Josić

Potez državnog ureda na meti kritika: Prvo odbili pa ‘iz vedra neba’ prihvatili ideje Mladeži HDZ oko bitnog zakona

Vladi prije trebalo 6 mjeseci da odabere sastav Savjeta za mlade

Podsjetimo kako u prošlosti imenovanja članova Savjeta za mlade nisu uvijek tekla glatko. Naime, nakon što je članovima Savjeta u srpnju 2017. istekao mandat, trebalo je čekati šest mjeseci da se Vlada u 2018. sjeti imenovati nove članove. Nakon toga, posljednji je Savjet bio osnovan 11. ožujka 2021. godine.

Ususret izborima ove godine, Vlada očekuje kako će ovom odlukom Savjet za mlade doprinijeti razvoju boljih politika koje će podržati mlade i njihove potrebe uključivanjem mladih u procese donošenja odluka. Cijeli dokument ove odluke nalazi se u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.