Pretraga

[FOTO] Krenuo najveći test za učenike strukovnih škola u Hrvatskoj

A- A+

Državno natjecanje strukovnih škola ove godine dobilo je potpuno drugačiji format – WorldSkills Croatia. Natjecanje, koje je inače najveće u ovom dijelu Europe, ove se srijede i četvrtka odvija istovremeno u čak 43 discipline, a najbolji učenici strukovnjaci u Hrvatskoj svoje vještine pokazuju u šest paviljona Zagrebačkog velesajma. Teret na njihovim ramenima je velik – osim ocjenjivača, impresionirati moraju i poslodavce te tisuće zainteresiranih posjetitelja koji ih promatraju.

Državno natjecanje strukovnih škola ove godine dobiva novo ruho. Pod nazivom WorldSkills Croatia 2019., bit će to najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Ovaj novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama.

Na natjecanju 580 sudionika

Izdvojeni članak

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

Test, odnosno veliki zadatak kojeg čini nekoliko modula, učenici ‘odrađuju’ kroz dva dana.

Prvi dan natjecanja posjetila je naša novinarska ekipa, a privuklo je ono i tisuće drugih posjetitelja, većinom učenika i poslodavaca. Naime, natjecanje koje se održava u šest paviljona Zagrebačkog velesajma mogu posjetiti svi znatiželjni koji žele otkriti kako izgledaju strukovna zanimanja i kakve vještine učenici stječu po završetku pojedinih strukovnih škola.

Valja napomenuti kako je ovogodišnje natjecanje WorldSkills Croatia zapravo najveće natjecanje u ovome dijelu Europe, što potvrđuju i same brojke: u 43 discipline sudjeluje 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava.

I sami posjetitelji mogu testirati svoje vještine

Komunikacija s natjecateljima nije dozvoljena, ali fotografiranje jest pa smo tako za one koji danas nisu uspjeli doći na Velesajam izradili malu fotogaleriju onoga što se na natjecanju moglo vidjeti.

Izdvojeni članak

[Glas profesorice] Trogodišnja strukovna škola koja ruši sve predrasude

A osim što možete promatrati, možete doznati i koliko ste vješti u pojedinim strukovnim zanimanjima, primjerice, pekarstvu. Naime, uz natjecateljski prostor postavljeni su i manji štandovi na kojima škole domaćini natjecanja prezentiraju ono što se izučava u toj školi, pa se tako na spomenutom primjeru, štandu pekarstva, možete okušati u izradi paprenjaka. Uz to, u paviljonu u kojemu se odvijaju natjecanja u disciplinama kozmetička njega i frizerstvo učenici domaćini besplatno šminkaju posjetitelje, uređuju im nokte te frizuru.

Posljednji dan natjecanja WorldSkills Croatia je u četvrtak, kada natjecatelji ‘odrađuju’ posljednji dio svog zadatka, a tada će biti proglašeni i pobjednici državnog natjecanja. Svi znatiželjnici i sutra će moći iz prve ruke svjedočiti vještinama najboljih učenika strukovnjaka, a za posjetitelje je natjecanje otvoreno od 9 do 14 sati. Detaljni vremenik natjecanja možete preuzeti ovdje.