[FOTO] Krenuo najveći test za učenike strukovnih škola u Hrvatskoj

Državno natjecanje strukovnih škola ove godine dobilo je potpuno drugačiji format – WorldSkills Croatia. Natjecanje, koje je inače najveće u ovom dijelu Europe, ove se srijede i četvrtka odvija istovremeno u čak 43 discipline, a najbolji učenici strukovnjaci u Hrvatskoj svoje vještine pokazuju u šest paviljona Zagrebačkog velesajma. Teret na njihovim ramenima je velik – osim ocjenjivača, impresionirati moraju i poslodavce te tisuće zainteresiranih posjetitelja koji ih promatraju.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Državno natjecanje strukovnih škola ove godine dobiva novo ruho. Pod nazivom WorldSkills Croatia 2019., bit će to najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Ovaj novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama.

Na natjecanju 580 sudionika

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

Test, odnosno veliki zadatak kojeg čini nekoliko modula, učenici ‘odrađuju’ kroz dva dana.

Prvi dan natjecanja posjetila je naša novinarska ekipa, a privuklo je ono i tisuće drugih posjetitelja, većinom učenika i poslodavaca. Naime, natjecanje koje se održava u šest paviljona Zagrebačkog velesajma mogu posjetiti svi znatiželjni koji žele otkriti kako izgledaju strukovna zanimanja i kakve vještine učenici stječu po završetku pojedinih strukovnih škola.

Valja napomenuti kako je ovogodišnje natjecanje WorldSkills Croatia zapravo najveće natjecanje u ovome dijelu Europe, što potvrđuju i same brojke: u 43 discipline sudjeluje 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava.

I sami posjetitelji mogu testirati svoje vještine

Komunikacija s natjecateljima nije dozvoljena, ali fotografiranje jest pa smo tako za one koji danas nisu uspjeli doći na Velesajam izradili malu fotogaleriju onoga što se na natjecanju moglo vidjeti.

[Glas profesorice] Trogodišnja strukovna škola koja ruši sve predrasude

A osim što možete promatrati, možete doznati i koliko ste vješti u pojedinim strukovnim zanimanjima, primjerice, pekarstvu. Naime, uz natjecateljski prostor postavljeni su i manji štandovi na kojima škole domaćini natjecanja prezentiraju ono što se izučava u toj školi, pa se tako na spomenutom primjeru, štandu pekarstva, možete okušati u izradi paprenjaka. Uz to, u paviljonu u kojemu se odvijaju natjecanja u disciplinama kozmetička njega i frizerstvo učenici domaćini besplatno šminkaju posjetitelje, uređuju im nokte te frizuru.

Posljednji dan natjecanja WorldSkills Croatia je u četvrtak, kada natjecatelji ‘odrađuju’ posljednji dio svog zadatka, a tada će biti proglašeni i pobjednici državnog natjecanja. Svi znatiželjnici i sutra će moći iz prve ruke svjedočiti vještinama najboljih učenika strukovnjaka, a za posjetitelje je natjecanje otvoreno od 9 do 14 sati. Detaljni vremenik natjecanja možete preuzeti ovdje.

Odgovori