Pretraga

[FOTO] Ovo su mlade nade hrvatske umjetnosti: 165 učenika i studenata dobilo Oskare znanja za glazbu i ples

A- A+

Oskar znanja za posebno istaknute glazbenike i plesače među učenicima i studentima dodjeljivao se jučer u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Nagrađeni su oni učenici, studenti, ali i njihovi mentori, čiji ih je angažman doveo do pobjede na državnim natjecanjiam glazbe i plesa. Oskare je primilo 165 učenika i studenata te 81 mentor, a među nagrađenima je i bilo i sedam višestrukih dobitnika.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Braća Srpak osvojili ukupno devet Oskara znanja, a po svoj je došao i brucoš s Cambridgea

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović jučer su dodijeljeni Oskari znanja za učenike i studente dobitnike prvih nagrada na natjecanjima plesa i glazbe. Cijela se manifestacija održala u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a Oskare je ukupno primili 165 učenika i studenata te 81 nastavnik mentor. Oskare znanja dobitnicima su uručili pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Jadranka Žarković-Pečenković.

Danas vlada ‘kriza duha’ i ‘urušavanje sustava vrijednosti’, a svijetla točka su nagrađeni učenici i studenti

Uz spomenute, uvodne su riječi prigodno održali i Zvonko Kusić, predsjednik HAZU te Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice RH. Uglavnom su imali samo riječi hvale i divljenja mladima koji su se istaknuli u svijetu glazbe i plesa. Akademik Kusić istaknuo je važnost HAZU u kulturnom, umjetničkom i znanstvenom smislu te se kratko osvrnuo na urušuvanje sustava vrijednosti u Hrvatskoj.

– Obrazovanje, znanje, znanost i umjetnost predstavljaju temelj i postavke svakoga društva. Razvoj svakoga društva ovisi o tim postavkama. Danas imamo krizu duhovnosti i urušavanje sustava vrijednosti. Ispravne, prave vrijednosti uzmiču pred onima koji njeguju prividne vrijednosti. Društvo ima budućnost samo ako će vrednovati prave vrijednosti. Dobitnici Oskara znanja trebaju biti model i putokaz društvu, istaknuo je Kusić.

Prisutnima se u ime AZOO-a zahvalila i ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković istaknuvši kako su dobitnici Oskara zapravo budućnost Hrvatske.

– Prvenstveno pozdravljam vas, drage učenice i učenici, poštovane i drage mentorice i mentori. Okupili smo svi danas da se poklonimo vašem znanju, vašoj kreativnosti, vašem beskrajnom trudu koji ste uložili da bi ste zaslužili Oskare znanja. Budite skromni prema talentima koji su vam darovani, budite najbolji u svojim disciplinama, ali budite i najbolji ljudi, odgovorni, moralni, savjesni, s puno empatije i razumijevanja za druge i njihove potrebe. Vi predstavljate našu budućnost, kazala je Žarković-Pečenković.

Ispred Hrvatske zajednice županija predsjednik Goran Pauk zahvalio je učenicima što, u današnjem digitalnom dobu, ipak njeguju umjetnost i kulturne vrijednosti.

– Lijepo je vidjeti da u digitalnom dobu, dobu računala, smatrphonea, gadgeta, postoje mladi ljudi koji svoje misli i osjećaje izražvaju glazbom, plesom, slikom ili bilo kojim tipom umjetnosti. Hrvatska zajednica županija podupirala je i podupirat će ovakve manifestacije, istaknuo je Pauk.

U ime predsjednice Republike Hrvatske prisutne je pozdravila Renata Margaretić Urlić, dok je pozdravnu riječ u ime nagrađenih učenika i studenata održala Dora Drašković, učenica 1. razredna srednje Umjetničke škole Silvije Hercigonje u Zagrebu. Ukratko se osvrnula na svoju veliku strast – ples – a potom i zahvalila svima što su učenicima omogućili osvajanje Oskara. Podsjetimo, u četvrtak je Ilija Srpak održao govor koji je zainteresirao cijelu državu. Poslušajte ga u videu ispod.

Nagrađeni učenici izveli su i dvije glazbene točke

U sklopu dodjele Oskara znanja za postignuća na glazbenim i plesnim natjecanjima već tradicionalno se izvede i nekoliko glazbenih točaka. Ove su godine na programu bile dvije. Prvu je na violini, uz glasovirsku pratnju mentora, izvela Eva Radić. Radi se o Scherzu za violinu i klavir u c-molu Johanessa Brahmsa. Izvrstan nastup učenice pogledajte u videu.

Nakon dodjele svečanih priznanja, nastupila je i druga glazbena točka. Franziska Anne Fundelić je na flauti izvela Nicolla Paganinija i 24. Caprices. Njezin nastup također pogledajte u videu ispod.

I ove su godine tradicionalno skulpture Oskara znanja izadili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom ‘August Šenoa’ iz Garešnice.

U nastavku pogledajte najbolje trenutke s jučerašnje dodjele Oskara znanja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.