Pretraga

Nastavnici Povijesti tvrde da im se smanjuje satnica u strukovnim, Agencija: ‘Ti dokumenti nisu objavljeni’

Inicijativa Nastavnika Povijesti nastala je zbog uvođenja modularne nastave kao reforma strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Prema posljednjim informacijama, plan je da se modularna nastava uvede u sve strukovne škole s početkom iduće nastavne godine, odnosno ove jeseni. Stoga su se nastavnici Povijesti odlučili pobuniti jer su, prema njihovom pismu, došli u posjed nacrta kurikuluma za četverogodišnje programe i prema kojemu je satnica Povijesti drastično smanjena, kao i sadržaj koji bi učenici obrađivali. Iz inicijative Nastavnika Povijesti iznijeli su i poneke ozbiljne optužbe na račun Agencije za strukovno obrazovanje koja radi na modularnoj nastavi, na što je za naš portal reagirala i sama Agencija.

Foto: srednja.hr

Prvo nastavnici Biologije, a onda i nastavnici Politike i gospodarstva. Oni su se odlučili boriti da njihovi predmeti ne postanu moduli u reformi strukovnog školstva, tzv. modularnoj nastavi koju priprema Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Podsjetimo, neki predmeti bi u modularnoj ‘nestali’ kao takvi i postali bi dio modula sa strukovnim predmetom.

Nastavnici Povijesti tvrde da će se satnica i sadržaj u četverogodišnjim programima drastično smanjiti

Sada su i nastavnici Povijesti u strukovnim školama dignuli glas za svoj predmet te su u tu svrhu osnovali i inicijativu – Nastavnici Povijesti. Iako njihov predmet prema sadašnjem planu ostaje predmet kao takav i ne ulazi u modul, u svom su pismu naveli zabrinutost oko smanjenja satnice nastave Povijesti u četverogodišnjim strukovnim školama.

– Prema programu koji se eksperimentalno provodi u 13 srednjoškolskih regionalnih centara kompetencija, a sljedeće bi se školske godine ovakav oblik nastave trebao uvesti u sve srednje strukovne škole, nastava povijesti koja se do sada izvodila kao obavezan predmet u četverogodišnjim strukovnim smjerovima dvije ili tri školske godine po 70 sati godišnje, trebala bi u budućnosti biti srezana na jednu obaveznu školsku godinu na 70 sati. Novi prijedlog nacrta kurikuluma obuhvaća hrvatsku povijest u razdoblju od 18. do kraja 20. st., a sve ostalo je isključeno iz obveznog dijela nastave. Naš je stav da se nastava hrvatske povijesti treba uključiti u kontekst europske i svjetske povijesti i da ASOO ne može biti arbitar toga što će se i na kakav način učiti, stoji u pismu inicijative Nastavnika Povijesti.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Nastavnici PiG-a pokrenuli peticiju, kažu da se predmet ukida u strukovnim školama: Agencija tvrdi drukčije

‘Tendencija da se briše nastava povijesti postoji već neko vrijeme’

Napominju da, prema njihovim informacijama, u trogodišnjim strukovnim smjerovima nastava Povijesti trebala bi ostati jednu školsku godinu kao što je to bio slučaj do sada. No da bi, prema planiranom, ostala jedna godina obavezne nastave povijesti u četverogodišnjim programima i ‘ovisno o volji ravnatelja i uprave svake pojedinačne škole kreirala bi se mogućnost da učenici uče ili ne uče još povijesti’. Uz to im smeta im i što se satnica u četverogodišnjim smjerovima drastično smanjuje pa su se prisjetili slučaja iz 2018. u vrijeme mandata ministrice Blaženke Divjak.

– Tada smo iskusili potpuno brisanje nastave povijesti iz 13 strukovnih smjerova i to dekretom, preko noći i bez javne rasprave. Želimo na vrijeme upozoriti javnost da se nešto slično može ponoviti pod krinkom unaprjeđenja strukovnog obrazovanja. Tendencija da se briše nastava povijesti postoji već neko vrijeme i zato je nastala inicijativa Nastavnici Povijesti. Nećemo dopustiti da se prema nastavi povijesti bilo tko iz državnih institucija odnosi podcjenjivački i prema svom slobodnom nahođenju. Ako se nešto u ASOO-u i dorađuje, ne znamo što bi to bilo jer nam ravnatelj nije odgovorio na upite. Da bi mijenjao kurikulum mora ponovo sazvati radnu skupinu za povijest i dati im drugačije upute. Je li to napravljeno, ne znamo. Kurikulum može samo ležati u ASOO-u i čekati pogodno vrijeme da ga bez ikakvih izmjena stavi na e-Savjetovanje. Smatramo da će tada za sve biti prekasno, poručili su Nastavnici Povijesti.

Izdvojeni članak

Nastavnica koja je radila na modularnoj: ‘Doći će do odljeva kadra koji je nespreman na promjene’

Nastavnici se brinu za satnicu, ali i za sadržaj koji će učenicima strukovnih škola nedostajati

Iako prema posljednjim informacijama Povijest neće biti dio modula, nego ostaje predmet, iz inicijative su nam rekli kako bi se neki dijelovi gradiva, poput ‘pregleda prošlosti pojedine struke’, ipak provukli kroz module te bi taj dio predavali upravo nastavnici Povijesti. Ističu kako bi to nekako spasilo satnicu nastavnicima, ali da ona nije jedina stvar zbog koje su se odlučili pobuniti i prije e-Savjetovanja.

– Moduli mogu spasiti dio satnice nastavnicima povijesti, ali će pokopati povijesnu znanost jer povijest automobilizma, kuharstva i frizure, nije povijest. Prođe li prijedlog reforme koju priprema ASOO i smanji li se satnica Povijesti zasigurno će kolege ostati bez sati, ali još veća i dalekosežnija šteta će nastati za društvo u cjelini. Razumijemo da je reforma strukovnog obrazovanja potrebna i to najviše u dijelu kojim se učenici osposobljavaju i povezuju sa svijetom rada i svojim budućim poslodavcima, ali to nikako ne bi smjelo utjecati na njihovo razumijevanje svijeta u kojem žive, govore iz inicijative Nastavnika Povijesti.

Izdvojeni članak
rame policajca na kojemu je grb policije

MZO se ni s ovime nije pohvalio: Policijska škola već treću godinu provodi modularnu nastavu

‘ASOO često voli isticati da su u radne skupine uvijek uključeni nastavnici, stvarajući lažni privid da nastavnici diktiraju reformu’

Upitali smo i nastavnike kako komentiraju činjenicu da su na kurikulumima za Povijest radili upravo nastavnici Povijesti, uz ostale članove radnih skupina. Potvrdili su da znaju kako je ASOO proveo natječaj i formirao radnu skupinu u kojem su bili nastavnici Povijesti, ali dodaju kako imaju saznanja da su nastavnici koji su bili dio te radne skupine upozorili na iste nepravilnosti na koje oni upozoravaju sada, zbog čega je, prema njihovim riječima, jedan nastavnik i izašao iz radne skupine.

– ASOO često voli isticati da su u radne skupine uvijek i u velikim brojkama uključeni nastavnici iz učionica stvarajući lažni privid da nastavnici diktiraju reformu, međutim, ASOO je onaj koji uvjetuje satnicu i sadržaje i upravlja radom svih radnih skupina. U radnoj skupini bila su dva nastavnika povijesti odabrana na javnom natječaju kao i jedan povjesničar. Drugi su članovi radne skupine postavljeni od strane ASOO-a i ne rade kao nastavnici u nastavi povijesti, treći nisu niti povjesničari. Ujedno, ASOO je svima striktno postavio uvjet da napišu kurikulum za samo jednu školsku godinu, što je 70 sati za sve. Nastavnici koji su bili članovi radne skupine su ih odmah upozorili da zahtjevi ASOO-a ne odgovaraju povijesnoj struci niti ulozi predmeta. Dakle, ASOO je kategorički diktirao satnicu i sukladno tome naveo sadržaje koji su morali stati u satnicu za jednu školsku godinu. Satnicom su diktirali sadržaje. Zbog toga je jedan nastavnik Povijesti napustio rad u radnoj skupini, drugi su od njega pokušali napraviti ono što se najbolje može u zadanim okvirima. Međutim, nitko nije zadovoljan sječom nastave povijesti, rekli su nam iz inicijative Nastavnika Povijesti.

Izdvojeni članak

Kako će izgledati strukovno obrazovanje s modulima? Ravnatelj predstavio primjer za elektrotehničare

Spremni su na sastanke s Agencijom, ali prije e-Savjetovanja

U svibnju 2023. godine su predstavnici nastavnika Povijesti bili su na razgovoru s ravnateljem ASOO-a, Milom Živčićem i predstavnicima Ministarstva. Obrazložili su im svoje stavove, nakon toga uputili pisane prijedloge i zatražili konkretne odgovore na svoja pitanja. U prosincu su, kao nam kažu, dobili kratak odgovor od strane MZO-a da se jave na e-Savjetovanje, kada ono bude.

– Prošli tjedan je ravnatelj ASOO-a izjavio da će reforma u učinioce ući 2027. Tu informaciju nismo znali niti mi, niti drugi profesori u školskim zbornicama. Smatramo da odgovore trebamo dobiti ranije, da trebamo biti kvalitetno i pravovremeno informirani od svih aktera reforme i da se izmjena kurikuluma treba napraviti sada kako bi svojom satnicom i sadržajima opravdala naslov – nastava Povijesti. Mi smo se spremni uvijek i ponovo sastati s predstavnicima ASOO-a i Ministarstva, otkrili su nam iz inicijative.

Izdvojeni članak
u pozadini učenici s kuharskim kapicama koji kuhaju na natjecanju i izdvojena tablica s popisom škola

U ovih devet strukovnih škola od ove je jeseni eksperimentalno krenula reforma: MZO se time uopće ne hvali

Ovo su zahtjevi inicijative Nastavnika Povijesti

Njihovi zahtjevi su sljedeći: da se kod četverogodišnjih strukovnih smjerova u reformi strukovnog obrazovanja nastava povijesti odvija kao obvezni predmet u trajanju od najmanje dvije školske godine – dva sata tjedno i da se u svim trogodišnjim strukovnim smjerovima nastava povijesti odvija kao obvezni predmet minimalno jednu školsku godinu – dva sata tjedno.

– Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nema niti legitimitet, niti valjane, niti istinite argumente za ovako drastično ukidanje sadržaja nastave povijesti. Smatramo da pregledi prošlosti pojedine struke i slični prijedlozi, kako to u Agenciji za strukovno obrazovanje nazivaju moduli, nisu povijest niti imaju zadaću, ni ciljeve koje ima nastava povijesti u formiranju načina razmišljanja mladih građana Republike Hrvatske. Tražimo da se pisanju novih kurikuluma i udžbenika iz povijesti za strukovne škole pristupi krajnje sistematično i profesionalno. Reforma koju priprema Agencija za strukovno obrazovanje zanemaruje nastavu povijesti i nacionalnu prepoznatljivost Hrvatske među različitostima naroda Europske Unije i svijeta, navode iz inicijative.

Izdvojeni članak
učenici privatna gimnazija i ekonomske škola katarina zrinski na vratima škole u odijelima

Kako bi izgledala modularna nastava u praksi? Ova škola već 26 godina provodi sličan oblik

ASOO: ‘Navedeni dokumenti nisu nigdje javno objavljeni i ne vidimo razloga da o njima raspravljamo’

Iz ASOO-a smo zatražili da nam komentiraju pismo inicijative Nastavnika Povijesti. Potvrdili su nam da su na kurikulumima iz Povijesti radili i nastavnici Povijesti, ali nikakve probleme, koje navode iz inicijative Nastavnika Povijesti, nisu spominjali. Također, rekli su nam kako su strukovni kurikulumi koje izrađuje Agencija u završnoj fazi izrade i pripremaju se za slanje prema MZO-a, nakon čega bi trebali biti upućeni na javno savjetovanje.

– Navedeni dokumenti nisu nigdje javno objavljeni i ne vidimo razloga da o njima raspravljamo prije nego što budu upućeni na javno savjetovanje. Time bi svi zainteresirani bili u jednakoj mogućnosti, u isto vrijeme, pod jednakim uvjetima komentirati i predlagati konkretna poboljšanja. Kada kurikulumi prođu javno savjetovanje i budu, prema potrebi, dorađeni i doneseni kao obvezni kurikulumi, tada ćemo moći konkretnije i operativnije govoriti o primjeni kurikuluma te organizirati daljnje korake s ciljem pripreme nastavnika, ravnatelja i škola, poručili su kratko iz ASOO-a.

Izdvojeni članak

Profesorica o ‘izbacivanju’ Biologije u modularnoj: ‘Gdje će učenici učiti o spolnom zdravlju?’

Nastavnici su pokrneuli i online peticiju

Iz inicijative Nastavnika Povijesti tvrde kako nastavnici povijesti nisu ni o čemu obaviješteni od Agencije za odgoj i obrazovanje, već da sve podatke saznaju iz medija. Međutim, tvrde kako su došli u posjed nacrta novog kurikuluma, za koji ASOO tvrdi da još nije nigdje javno objavljen, te da su ga proslijedili ‘stručnim institucijama’. Svoje su zahtjeve i zabrinutost oko nastave Povijesti u strukovnim školama po modularnom principu poslali i ministru Radovanu Fuchsu te ostalim institucijama od kojih su dobili potporu, a napravili su i online peticiju ‘Stop sječi nastave Povijesti u hrvatskim školama’ koja do sada ima skoro dvije tisuće prikupljenih potpisa.

– Učenici koji završe strukovnu školu čine 70 posto od ukupnog broja srednjoškolaca i nisu samo radnici i proizvođači nego trebaju biti aktivni građani Republike Hrvatske, ravnopravan i većinski dio hrvatskog društva koji ima pravo na društveno-humanističko obrazovanje. Oni su naša budućnost. Nastava povijesti, njezini sadržaji, metodologija rada, elementi i kriteriji ocjenjivanja, svrha i ciljevi daleko su kvalitetniji i potrebniji našem društvu od uloge koju bi ona dobila u novoj reformi. Smatramo da se na učenike u formativnom razdoblju života se ne može gledati isključivo kao na radnu snagu. Ako je cilj strukovnog obrazovanja da učenici budu osposobljeni za tržište rada, pretpostavka je da im se omogućava vertikalna prohodnost, ali ona nije prioritet, ističu iz inicijative Nastavnici Povijesti.