Pretraga

Fuchs diskiminira učenice sportašice, Brnjac traži izmjene bodovanja da učenice budu izjednačene s učenicima

A- A+

Državna prvakinja iz jedrenja, plivanja ili nekog drugog individualnog sporta koji se mjeri na vrijeme neće nužno dobiti jednaki broj bodova za upis u sportski razred kao njezin muški kolega. Naime, prema trenutačnom Pravilniku učenici i učenici koji imaju zasebna natjecanja se pri bodovanju postavljaju na istu listu, premda je očito da su muške kolege s takvim sustavom u velikoj prednosti. U vezi ovog slučaja nam se obratio roditelj jedne diskriminirane učenice koja je dobila manje bodova samo zato što je žena, a ne zbog svojih sportskih uspjeha. Iz Ministarstva sporta poručuju da su izmjene bodova već tražili, a iz Ministarstva obrazovanja odgovora nema dok se upisi zaključuju za koji dan.

nikolina brnjac, radovan fuchs

Ministrica Nikolina Brnjac i ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot N1 | srednja.hr | Unsplash

Ovogodišnji upisi u srednje škole u punom su jeku, osmaši do 7. srpnja mogu prijavljivati srednjoškolske programe u kojima će nastaviti svoje školovanje. Za učenike koji žele upisati sportske odjele procedura izgleda malo drugačije. Najprije su do 31. svibnja morali iskazati interes za upis u sportske odjele, a ključni dio procesa upisa u sportske odjele jest onaj da nacionalni sportski savezi izrađuju preliminarne rang-liste prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti.

I tu dolazi do velikog problema – Pravilnik za upise u srednje, koji donosi Ministarstvo, u jednom dijelu direktno diskriminira učenice sportašice. Naime, Ministarstvo nalaže da rang-liste kandidata za svaki nacionalni sportski savez moraju biti jedinstvene u smislu da obuhvaćaju i ženske i muške kandidate, unatoč činjenici da se značajan broj sportova provodi u muškoj i ženskoj kategoriji.

– Kada su stigle prve informacije iz sportskog saveza da ona neće dobiti broj bodova kao što je trebala dobiti prema rezultatu na svojem natjecanju, prvo nismo mogli povjerovati u takav oblik diskriminacije. Učenice koje su u timskom sportu osvojile prvo mjesto dobivaju bodova kao da su državne prvakinje, zašto bi sportašice u individualnim sportovima bile nešto drugačije? Umjesto da moja kćer dobije bodove kao što je zaslužila, dobila je manje bodova kada su se zbrojili rezultati muških kolega koji su imali prednost zbog svojih fizičkih predispozicija. Ovakva odluka diskriminira učenice u odnosu na učenike te stavlja mrlju na pojedinačne sportske uspjehe učenica koji su sami po sebi vrlo veliki uspjeh. Ovdje nije u pitanju broj bodova moje kćeri, nego i status svih učenica sportašica u ovoj i svim sljedećim generacijama, rekao nam je otac koji je anoniman zbog zaštite maloljetne učenice.

Za upise u sportske odjele bodovanje je drugačije

Da najprije pojasnimo princip bodovanja prilikom upisa učenika u razredne odjele za sportaše bodovanje, jer ono nije isto kao kod upisa u redovne srednjoškolske programe. U ovom slučaju primjenjuju se pravila propisana člankom 14. Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

Taj članak kaže da je maksimalni broj bodova za upis u sportske razrede, temeljem ocjena iz osnovne i sportski rezultata – 160. S time da do 80 bodova učenik može ostvariti temeljem ocjena, a isto toliko na temelju kriterija sportske uspješnosti, što se izračunava posebnom formulom propisanom pravilnikom.

Pravilnik Ministarstva, dalje kaže kako izračun broja bodova kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti uzima u obzir sljedeće parametre:

  • položaj pojedinoga kandidata na rang-listi matičnoga nacionalnoga sportskog saveza;
  • ukupan broj kandidata na rang-listi matičnoga nacionalnoga sportskog saveza;
  • skupina u koju je pojedini sport razvrstan, sukladno odluci Povjerenstva za upis učenika u I. razred srednje škole u tekućoj školskoj godini za razredne odjele za sportaše.

Savezi dostavljaju listu na kojima su muški i ženski kandidati rangirani skupa

I upravo u dijelu Pravilnika koji slijedi pojavljuje se problematična odredba koja diskriminira učenice sportašice. Iako mnogi individualni sportovi provode zasebna natjecanja za djevojčice i dječake radi različitih fizičkih predispozicija, Pravilnik Ministarstva kaže da rang-liste kandidata za svaki nacionalni sportski savez moraju biti jedinstvene u smislu da obuhvaćaju i ženske i muške kandidate.

– Nacionalni sportski savezi provode rangiranje kandidata na temelju kriterija sportske uspješnosti. Kriterije sportske uspješnosti za svaki pojedini sport autonomno utvrđuju odgovarajući nacionalni sportski savezi te ih objavljuju na svojim mrežnim stranicama i dostavljaju Ministarstvu, stoji dalje u pravilniku.

Dakle, Pravilnik dozvoljava situaciju da osmašica koja je državna prvakinja u nekom sportu na listi saveza završi kao treća, jer su dva kandidata u muškoj kategoriji istog natjecanja ostvarila bolji rezultat. Primjerice, ako je riječ o plivanju ili jedrenju i mladići su ostvarili bolje vrijeme te je to kriterij rangiranja.

Izdvojeni članak

Traži se mjesto više: Ovo su najpoželjnije srednje u Hrvatskoj i četiri županije u prvim danima prijava

Iz MZO-a ne žele odgovoriti hoće li se mijenjati sporna odredba

Nakon što nam je roditelj odvratio pozornost na ovaj problem, oko ovog pitanja upite smo slali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prvo smo ih zamolili da nam objasne kako se na upisima rangiraju kandidati i nisu li kombinirane liste učenika i učenica u ovom slučaju diskriminacija. U tom prvom upitu pitali smo ih i hoće li se pravilnik o upisima mijenjati u ovom pogledu. Konkretan odgovor nismo dobili.

– Sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole pravo prijave za upis u razredne odjele za sportaše ima kandidat koji je uvršten na rang-listu određenoga nacionalnoga sportskoga saveza. Bodovanje se provodi na temelju kriterija sportske uspješnosti i uspjeha u prethodnom obrazovanju, a izračun broja bodova prema kriteriju sportske uspješnosti propisan je člankom 14. Pravilnika. Moramo napomenuti da rangiranje kandidata na temelju kriterija sportske uspješnosti provode nacionalni sportski savezi koji autonomno utvrđuju kriterije sportske uspješnosti za svaki pojedini sport, kažu u Ministarstvu.

Zatim ih pitamo i da nam pošalju popis sportskih saveza koji su vam dostavili rang-liste kandidata objedinjene za djevojčice i dječake. Na to odgovaraju tek da konačne rang-liste sportski savezi zapravo ne dostavljaju Ministarstvu obrazovanja, nego Ministarstvu sporta i turizma, koje onda rezultate unosi u NISpuSŠ, online sustav upisa u srednje.

Izdvojeni članak

Što se sve boduje na upisima u srednje škole? Evo detaljnog objašnjenja

Ministarstvo sporta: Predložili smo MZO-u da se dječaci i djevojčice odvojeno rangiraju

Pa smo isti upit poslali Ministarstvu sporta i turizma. Iako je mijenjanje pravnih akata koji određuju područje upisa u srednje škole u ingerenciji Ministarstva obrazovanja, odmah nam u uvodu odgovora kažu – već su predložili izmjenu propisa koji diskriminira učenice.

– Ministarstvo turizma i sporta u kontaktu je s nadležnim Ministarstvom te je već predložilo izmjene bodovanja u smislu da se dječaci i djevojčice mogu odvojeno rangirati te da više učenika može ostvariti jednaki broj bodova koji zadovolje iste kriterije sukladno predloženim kriterijima nacionalnih sportskih saveza, kažu nam iz Ministarstva sporta.

Kada je riječ o nacionalnim sportskim savezima koji su dostavili liste za upis učenika u razredni odjel za sportaše u individualnim sportovima, takvih je ove godine pedesetak. Riječ je o sljedećim sportovima: aikido, atletika, automobilizam, badminton, biciklizam, biljar, boćanje, body building, boks, daljinsko plivanje, galop, gimnastika, hrvanje, jedrenje, jet-ski, judo, ju-jitsu, kajak, karate, kendo, kickboxing, klizanje, konjaništvo, koturaljkanje, kuglanje, mačevanje, moderni pentatlon, motociklizam, nanbudo, obaranje ruke, orijentacija, parakarate, parataekwondo, planinarstvo, plivanje, plivanje – osobe s invaliditetom, ribolov na moru, ronjenje, sambo, savate, skijanje, skokovi u vodu, sportski ribolov, sportsko penjanje, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, šah, taekwondo, tajlandski boks, tenis, triatlon, veslanje i wushu.

Nakon odgovora Ministarstva sporta i turizma još jednu priliku dali smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja – poslali smo im upit u kojem tražimo konačan odgovor  na pitanje – planiraju li i kada iz Pravilnika za upise u I. razrede srednjih škola izbaciti odredbu da su ‘rang-liste kandidata za svaki nacionalni sportski savez jedinstvene u smislu da obuhvaćaju i ženske i muške kandidate’. Upit je poslan protekli petak, a odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Kada i ako nam pristigne, objavit ćemo ga.