Pretraga

Fuchs kaže da od ponedjeljka samo jedna mala škola ima online nastavu: To uopće nije točno

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je ovog petka kako se nastava od ponedjeljka odvija uživo prema nastavnom planu i kalendaru. Kaže i da će se odluke o modelima nastave donositi na lokalnoj razini te da je od ponedjeljka samo jedna škola u jednom manjem mjestu na online nastavi. To je netočno, u samo par minuta nakon pressice pronašli smo više takvih i to u ne baš malim mjestima.

nastava online, škola kod kuće

foto: Valentina Gaščić|srednja.hr

U ovom trenutku nema najave niti od jedne županije da se od ponedjeljka prelazi na online nastavu, rekao je danas ministar obrazovanja, Radovan Fuchs. Dodao je da je za sada od ponedjeljka samo jedna manja škola na online nastavi.

– Moguće je odstupanje u nekim školama zbog epidemiološke situacije u samim školama, što podrazumijeva da možda imaju problema oko osoblja u samoj školi, pa se onda nastava ne može organizirati. To je za sada slučaj samo u jednoj školi u jednom malom mjestu koja je od ponedjeljka na online nastavi, rekao je Fuchs.

No, Ministarstvo očito ne raspolaže svim podacima. Naime, svega par minuta nakon konferencije za medije, na web stranicama i društvenim mrežama više škola, i to u ne baš malim mjestima, potražili smo i našli informacije o tome da su te škole najavile online nastavu za idući tjedan.

Najmanje dvije zadarske škole online

Tehnička škola Zadar od 10. siječnja prelazi na odgojno-obrazovni rad po modelu C (nastava na daljinu). Nastava će se odvijati u jutarnjoj smjeni s početkom u osam sati. Nastavni sat traje 40 minuta, nakon kojeg je odmor pet minuta. Nakon trećeg sata je veliki odmor u trajanju od 15 minuta, javljaju iz Tehničke škole Zadar.

I Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar je donijela je takvu odluku u suradnji s lokalnim stožerom.

– Odlukom Stožera civilne zaštite, nastava će se od 10. siječnja odvijati po modelu C (odgojno-obrazovni rad na daljinu) u jutarnjoj smjeni. Učenici 2. i 3. razreda mogu ići na praktičnu nastavu kod obrtnika sukladno dogovoru roditelja i obrtnika. Isto tako učenici 2. i 3. razreda mogu i ostale dane ići na praktičnu nastavu kod obrtnika ako se tako dogovore s predmetnim nastavnicima da svoje školske obveze mogu rješavati u popodnevnim satima. Učenicima 1. razreda, koji već imaju sklopljene ugovore s obrtnicima, preporučuje se da u dogovoru s roditeljima i obrtnicima dva dana u tjednu idu na praktičnu nastavu kod obrtnika. Ti učenici će svoje školske obveze također rješavati u popodnevnim satima. Nastava će se realizirati u realnom vremenu temeljem postojećeg rasporeda. Učenici su dužni potvrditi nazočnost na Teamsu u realnom vremenu pri čemu se izostanak evidentira u e-dnevniku, piše na web stranici te škole.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

Fuchs kaže da od ponedjeljka samo jedna mala škola ima online nastavu: To uopće nije točno

Na C modelu Gimnazija Pula i škole u Gradu Pagu

Idući je tjedan na online nastavi i pulska gimnazija, ne isključivo zbog epidemiološke situacije.

– Od 10. do 14. siječnja nastava će se održavati po modelu C, online nastava. Zbog devet učionica koje se trenutno renoviraju i s obzirom na pandemiju COVID-19, idući tjedan smo online, stoji na web stranici Gimnazije Pula.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Grada Paga i Stožer tog grada odlučio je da se nakon praznika prelazi na online nastavu.

– U dogovoru s OŠ Juraj Dalmatinac Pag i SŠ Bartol Kašić Pag, prvi tjedan nastave za učenike osnovne (osim učenika područnih škola) i srednje škole odvijat će se po modelu C – nastavna na daljinu, piše na stranicama Grada Paga.