Pretraga

Fuchs komentirao izbore u srijedu: ‘Mora se utvrditi treba li nadoknađivati taj dan u školama’

A- A+

Odlukom da se parlamentarni izbori održe u srijedu 17. travnja, taj je dan postao neradan. Samim time učenici tog dana nemaju nastavu, što nije bilo predviđeno nastavnim planom i programom. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je da će se morati odlučiti treba li taj dan nadoknađivati ili ne. Dodao je i kako se tog dana održava šest državnih natjecanja za koje je već provedena javna nabava, ali i da je pitanje na koji način će se platiti dnevnice mentorima i pratnji koja s djecom idu na natjecanja.

u pozadini glasačka kutija i stavljanje papiriča unutra, naprijed radovan fuchs

Foto: Canva | Screenshot

I dok je većini učenika vjerojatno drago što će zbog izbora koji se održavaju u srijedu 17. travnja imati dodatan dan ‘praznika’, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs takvu je odluku nazvao problematičnom, prenosi novilist.hr. Ministar je na skupu ‘Suradnja roditelja i škole’ Agencije za odgoj i obrazovanje u Opatiji komentirao kako se tek treba donijeti odluka o tome treba li taj dan nastave nadoknađivati ili ne.

– Mi već sutra moramo razmišljati o tome da vidimo što ćemo napraviti s ovim genijalno odabranim danom izbora. Ako predsjednik ima pravo proglasiti neradni dan, nema pravo intervenirati u satnicu. Nema pravo intervenirati u nastavni plan i program. Pitanje je treba li to nadoknađivati ili ne. Moramo vidjeti i što ćemo napraviti s već definiranim natjecanjima za koje je provedena javna nabava. Imamo šest državnih natjecanja koja treba provesti. Mjesta u hotelima su rezervirana. Ako imamo neradni dan pitanje je hoće li i tko će i na koji način platiti dnevnice mentorima i pratnjama koja s djecom idu na natjecanje, rekao je Fuchs, prenosi Novi list.

Ovu izjavu ministra Fuchsa kasnije su komentirali iz Sindikata hrvatskih učitelja, a što su rekli možete pročitati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
glasačka kutija i ubacivanje listića i prazna učionica

Parlamentarni izbori održat će se usred tjedna, bit će neradni dan: Učenici neće imati nastavu

Podsjetimo, odluku o datumu parlamentarnih izbora donio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji se ujedno kandidirao kao premijer na istim izborima. Ministar Fuchs u svom je govoru pred okupljenim ravnateljima spomenuo aferu ‘Daj pet‘ u koju je uključena Milanovićeva supruga, Sanja Musić Milanović gdje je pisala mail školi zbog ocjena njihovog sina.

– Koliko je suradnja roditelja i škole bitna svako malo imamo prilike vidjeti u medijima. U konačnici, u masu slučajeva se traži i da mi u Ministarstvu interveniramo. Možda ste mogli i gospođu Milanović pozvati da kaže par riječi. Ona ima iskustvo u komunikaciji s ravnateljima i sa školama. To bi možda bilo interesantno za čuti. Kako netko može staviti u nezavidnu situaciju ravnatelja zato što nije zadovoljan s ocjenom svojeg djeca, poručio je Fuchs i nakon svog govora istaknuo kako je to spomenuo namjerno, upravo zbog datuma izbora kojeg je donio predsjednik Milanović.