Pretraga

Ovo je 8 stvari koje morate znati o skandalu Musić Milanović i priči o ‘žicanju’ petica za sina

A- A+

Sanja Musić Milanović, sveučilišna profesorica i supruga predsjednika Zorana Milanovića, nekoliko dana nakon završetka nastave slala je mailove zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji preispitujući zaključnu ocjenu iz matematike koju je dobio njen sin. Par dana nakon toga, van svake procedure, sinu prve dame podignute su dvije ocjene i prošao je s 5,0.

sanja musić milanović

Sanja Musić Milanović
Foto: Screenshot Youtube | srednja.hr

Ekskluzivno je ovo otkriće Jutarnjeg lista koje se danas prelomilo svim nacionalnim medijima, a mi, u jeku raspleta događanja, donosimo 8 stvari koje morate znati o skandalu u kojem je Sanja Musić Milanović, istaknuta sveučilišta profesorica i supruga predsjednika države Zorana Milanovića, implicitno ‘užicala’ dvije zaključene petice svojemu sinu, učeniku Klasične gimnazije u Zagrebu. Cijeli je skandal komentirao i sam predsjednik Milanović, o čemu više možete pročitati ovdje.


MILANOVIĆEVA SAVJETNICA BIVŠA PSIHOLOGINJA U GIMNAZIJI

Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika za obrazovanje, bila je školska psihologinja u Klasičnoj gimnaziji Zagreb, istoj školi na koju je Milanovićeva supruga vršila pritisak i koja je postala središnjicom skandala o zaključivanju ocjena van svake propisane procedure.


Musić Milanović šalje mailove ravnateljici

U popodnevnim satima 24. lipnja, četiri dana nakon što su zaključene ocjene iz matematike, i tri dana nakon završetka nastave, Sanja Musić Milanović, kako donosi Jutarnji list, šalje mail razredniku svoga sina, školskoj psihologinji i ravnateljici Zdravki Martinić Jerčić. U tom mailu žali se na navodne propuste u radu nastavnice iz matematike. Problematično joj je što je nastavnica izostala s nastave nekoliko tjedana kad je pripremala stručni ispit, a škola za to vrijeme nije osigurala zamjenu. Po povratku nastavnice, prema navodima Musić Milanović, učenici, među kojima je i njen sin, pisali su ispit u kojem se ocjenjivalo znanje iz gradiva koje nitko nije ispredavao.

Osim toga, navodi i situaciju gdje je predmetna nastavnica pogrešno postavila zadatak na ispitu, a zamjera joj i, kako kaže, odlazak na godišnji odmor 17. lipnja, kada se održavao predzadnji sat matematike u nastavnoj godini. Nadalje, zadnji sat matematike nastavnici zamjera što je učenike pustila 20 minuta ranije, a nije im za to vrijeme dala priliku da isprave svoje ocjene, iako je sat ranije bila na godišnjem. Njen sin, kaže, imao bi aritmetički sredinu za zaključnu peticu iz matematike da se ne gleda ocjena iz ispita s neispradavanim gradivom. Usto, kaže, nastavnica tijekom cijele godine nije dala ocjenu iz zalaganja, iako je njen sin, prema riječima nastavnika, jedan od rijetkih koji se zalaže.

Na koncu maila Musić Milanović navodi kako želi biti jasna da nikada usmeno, pa ni tom prilikom, dok šalje mail, ne traži zaokruživanje ocjene na peticu njenom sinu, već samo želi upozoriti na nepravilnosti i dobiti odgovor zašto nitko od stručnih i pedagoških službi u školi nije poduzeo po ovom pitanju. Ona se, naime, kaže, na nastavnicu matematike i navodne nepravilnosti žali od listopada 2021.

Izdvojeni članak

Milanovićeva supruga usred akademskog skandala: Rad koji je mentorirala van svake procedure dobio Rektorovu nagradu

Nekolicini učenika podignute ocjene iz dva predmeta

Već 27. lipnja, punih šest dana nakon završetka nastave, nekolicini učenika mijenjaju se ocjene u e-Dnevniku, i to iz dva predmeta – Matematike i Latinskog jezika. Sin Sanje Musić Milanović i predsjednika države Zorana Milanovića i iz jednog i iz drugog predmeta sad dobiva peticu pa ostvaruje prosjek od 5,0, odnosno postaje superodlikaš. I drugim su učenicima, kako su roditelji ispričali za Jutarnji, koji ništa nisu tražili, podignute ocjene.

Prema sada dostupnim informacijama, misterija ostaje po kojem je spletu okolnosti došlo do povećanja ocjene iz Latinskog jezika, barem u slučaju sina Musić Milanović. Ona se, podsjetimo, u mailu ravnateljici, razredniku i školskoj psihologinji taksativno žalila na rad nastavnice matematike, no Latinski jezik nijednom riječju nije spomenula.

Nije bilo prigovora na rad nastavnice

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), institucija među ostalim nadležna i za pritužbe na rad nastavnika, potvrdila je za Jutarnji list da dosad nije bilo pritužbi na rad, kako profesorice matematike, tako ni profesorice latinskog jezika iz zagrebačke Klasične gimnazije. Nitko od roditelja, uključujući ni Milanoviće, nije se žalio na rad tih dviju nastavnica. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Jutarnji kažu da ni prosvjetna inspekcija nije imala postupanja u toj školi.

Iako je u nekom trenutku nastavnica matematike popustila pritiscima i sinu Milanovića ispravila zaključnu ocjenu na peticu, kako piše Jutarnji list, od iduće mu godine neće predavati jer će biti izuzeta iz razrednog vijeća, a učeniku bi matematiku, prema njihovom pisanju, trebao predavati profesor kojeg je već imao u prva dva razreda gimnazije.

Ravnateljica ne želi otkriti ništa konkretno

Ravnateljica škole Zdravka Martinić Jerčić novinarima je Jutarnjeg održala bukvicu kako nije korektno pisati o nijednom učeniku Klasične gimnazije jer se radi o maloljetnoj djeci, a potom istaknula kako nije bilo pritisaka niti na jednog profesora te škole. Na pitanje o tome je li joj pristupila Musić Milanović i žalila se na nastavnicu matematike, ravnateljica opet govori neodređeno.

– Nikakav pritisak nije rađen na profesore, od nijednog roditelja nije tražena promjena ocjene, a ovdje ne govorim o konkretnoj situaciji o kojoj me pitate. Radi se o majci maloljetnog učenika. Kao što vam ne bih rekla za nekog drugog da je to radio, tako ne smijem ni za nju. Svi su roditelji jednako brižni i brinu o svojoj djeci i smatram da moram zaštititi sve učenike od medijskih napisa, pa i učenika o kojem vi pričate, kazala je za Jutarnji ravnateljica Martinić Jerčić

Ne odgovara ni na pitanje jesu li ocjene dignute za još desetak učenika. O tome, kaže, ne može govoriti jer bi time ‘previše otkrila o odnosu nastavnika i učenika koji su maloljetni’, a dodaje i da se tako ‘narušava povjerenje koje postoji između nastavnika, učenika i roditelja’. Na pitanje o tome je li nastavnica matematike isključena iz razrednog vijeća, odnosno je li točno da više neće predavati sinu Musić Milanović, kaže da se to ne može znati jer se zaduženja tek rade, ali da je to opet interna stvar škole.

Škola počinila nekoliko propusta

Ako je djelić onoga što Musić Milanović navodi u dopisu, škola i njeni djelatnici učinili su niz propusta. Prvi i očigledni je propust škole koja za vrijeme izbivanja nastavnice matematike očigledno nije osigurala adekvatnu zamjenu pa su učenici ostali zakinuti za dio gradiva. Drugi propust odnosi se na nastavnicu matematike koja je učenicima, prema navodima supruge predsjednika, dala ispit iz gradiva koje nije ispredavano, a potom ocjenu iz tog ispita unijela u dnevnik te ju uzela u obzir pri zaključivanju.

Treći propust odnosi se na to da su učenici pušteni ranije s nastave, prije nego je sat službeno završio. Ovo je osobito učestalo u školama i posebno se sviđa učenicima, no nije sukladno propisima. Četvrti i najveći, da ne kažemo skandalozni propust, je podizanje zaključne ocjene, van svake propisane procedure, tjedan dana nakon što je ocjena zaključena i priopćena učenicima. To predstavlja opasan presedan u našem školstvu.

Izdvojeni članak

Zaključna ocjena ne mora biti konačna: Imate pravo žalbe, ali o tome morate znati nekoliko stvari

Musić Milanović ne zna neke stvari

Musić Milanović, vidljivo je iz njenog dopisa školi, ne razumije baš sve propise i uzuse u prosvjeti. Iako to implicira, valja napomenuti da zaključna ocjena može, ali ne mora imati veze s aritmetičkom sredinom svih ocjena iz tog predmeta. Kurikulumom je točno određeno koliki postotak u ukupnoj ocjeni sačinjava pojedini element vrednovanja unutar predmeta Matematika. Osim toga, nastavnik ima diskrecijsko pravo da učeniku zaključi ocjenu više ili niže, neovisno o aritmetičkoj sredini svih ocjena. Plastično, netko s aritmetičkom sredinom 4,25 može imati zaključenu peticu, a drugi s aritmetičkom sredinom 4,5 može zaključno imati četvorku.

U nekoliko navrata Musić Milanović spominje izostanke nastavnice i godišnji odmor. Naglasimo, prema kolektivnom ugovoru, nastavnici koji polažu stručni ispit, a primjerice, predaju u gimnaziji, imaju pravo na 10 dana plaćenog dopusta kako bi se pripremili i položili taj ispit. Što se tiče godišnjeg, koji je također uređen kolektivnim ugovorom, nastavnici ističu kako van kolektivnog godišnjeg, koji se djelomično poklapa s ljetnim odmorom učenika, dva dana godišnje mogu iskoristiti u nekom drugom periodu. Tada im se ljetni godišnji skraćuje za ta dva dana.

Na koncu, najveći problem u postupanju Musić Milanović odnosi se na procedure. Ako nije bila zadovoljna zaključnom ocjenom koju je dobio njen sin, na tu je ocjenu mogla uložiti prigovor i to najkasnije dva dana od završetka nastavne godine; dakle, zaključno s 23. lipnja. Učenik bi tada dobio priliku polagati ispit pred komisijom. To se, prema informacijama koje imamo, nije dogodilo, već je van svake procedure uputila mail na razrednika, ravnateljicu i školskoj psihologa, a ocjena je potom podignuta, opet, izvan svake predviđene procedure.

Predsjednikov ured povrijedio privatnost djeteta?

Ured predsjednika države Zorana Milanovića medijima je, u jeku ovog skandala, poslao cijeli mail koji je Sanja Musić Milanović uputila ravnateljici, sinovu razredniku i psihologinji u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji. Napomenimo da je na taj način iznio podatke o svom sinu, maloljetnoj osobi i, kako ga Kazneni zakon tretira, djetetu.

Kazneni zakon propisuje u članku 178. da će se kaznom zatvora u trajanju do jedne godine tko god iznese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta što mu, među ostalim, može izazvati porugu vršnjaka ili uznemirenost. Ako se to učini putem medija, kaznit će se zatvorom do dvije godine, a ako se to sve odvije unutar obavljanja profesionalne dužnosti, kaznom zatvora i do čak tri godine.

Tko će snositi odgovornost?

Kako su za Jutarnji potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Klasičnu gimnaziju Zagreb poslana je prosvjetna inspekcija koja će učiniti izvide i evidentirati je li u postupanju ravnateljice, stručnih službi i nastavnice bilo propusta i ako da, kakvih. Ako prosvjetni inspektor utvrdi propuste i kršenje zakona i propisa, školskom odboru Klasične gimnazije može predložiti razrješenje ravnateljice. Školski odbor može razriješiti ili ne razriješiti ravnateljicu; u potonjem slučaju, u roku od 15 dana od odluke da neće razriješiti ravnateljicu, ministar, ukoliko smatra da je nalaz inspekcije opravdan, može smijeniti ravnateljicu.

Jutarnji u prvom tekstu o ovom skandalu, napomenimo, spekulira i o mogućnosti eventualnog kaznenog progona za Sanju Musić Milanović. Ako DORH procijeni tako, supruga predsjednika RH mogla bi se preispitivati za eventualnu zlouporabu položaja i ovlasti ili, u nešto strožem scenariju, trgovanje utjecajem. To je, istini za volju, manje vjerojatna situacija. Ono što se sigurno očekuje nakon ovog raspleta događaja jest detaljan nalaz inspekcije, vraćanje zaključnih ocjena i sankcija za, ako nikog drugog, onda ravnateljicu škole Zdravku Martinić Jerčić.