Pretraga

Parlamentarni izbori održat će se usred tjedna, bit će neradni dan: Učenici neće imati nastavu

A- A+

Predsjednik Zoran Milanović objavio je datum parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Na izbore ćemo tako prvi put izaći u srijedu 17. travnja, a ta će srijeda biti neradni dan. Samim time, taj dan neće biti niti nastave u školama niti predavanja na fakultetima. Mnogim će mladima, koji su 2021. napunili 18 godina, ovo biti prvi izbori ikad, budući da izbora nije bilo posljednje tri godine. Također, predsjednik Milanović je i službeno objavio datum za Europske parlamentarne izbore čiji je datum već bio poznat, a održat će se 9. lipnja, što je nedjelja.

glasačka kutija i ubacivanje listića i prazna učionica

Foto: Pexels | Unsplash

Prvi put ćemo na izbore u srijedu. Kako je objavio predsjednik Zoran Milanović, parlamentarni izbori u Hrvatskoj na kojima se biraju zastupnici za Hrvatski sabor te premijer ili premijerka, održat će se 17. travnja. To znači da će ta srijeda biti proglašena neradnim danom, a samim time tog dana neće biti niti nastave za učenike kao niti predavanja na fakultetima za studente.

Tako će učenici, barem oni koji nisu punoljetni, dobiti dodatan ‘slobodan dan’ i to malo više od tjedan dana nakon što će se vratiti s proljetnih praznika koji počinju 28. ožujka 2024. godine, a nakon kojih nastava počinje 8. travnja. Cijeli kalendar za školsku godinu 2023./2024. s praznicima, blagdanima i ostalim neradnim danima možete pronaći na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
izbori

Ako želite raditi u biračkom odboru na izborima, ovako izgleda posao: Dobit ćete i naknadu

Mnogim će mladima, koji su 2021. napunili 18 godina i sada mnogi imaju i preko 20 godina, ovo biti prvi izbori u životu jer se u Hrvatskoj izbori nisu održali tri godine. Također, mnogi mladi koji su punoljetni mogu iskoristiti ovu priliku kako bi i dodatno zaradili i to radom u biračkom oboru za što se dobiva naknada, no kolika će ove godine biti Državno izborno povjerenstvo tek treba odlučiti.

Iako je ovo prvi put da se izbori održavaju u srijedu, nije prvi put da se izbori ne održavaju u nedjelju. Tako su parlamentarni i predsjednički izbori 2000. održani u ponedjeljak, parlamentarni 3. siječnja, a predsjednički 24. siječnja 2000. godine. Posljednji parlamentarni izbori u Hrvatskoj su, podsjetimo, održani tijekom pandemije koronavirusa 2020. godine i to tijekom ljeta, točnije 5. srpnja u nedjelju.

Uz objavu datuma za parlamentarne izbore, predsjednik Milanović je i službeno objavio datum za Europske parlamentarne izbore koji će se održati 9. lipnja, odnosno u nedjelju. Više o tome zašto je važni izaći na EU izbore možete pronaći u našoj posebnoj rubrici Izborni predmet gdje odgovaramo na pitanja o EU izborima.