Pretraga

Fuchs otkrio hoće li biti posebnih mjera za novu godinu, pitali ga i hoće li zaraženi nastavnici predavati

A- A+

Za dva i pol tjedna završavaju ljetni praznici i učenici se ponovno vraćaju u klupe. Nakon dvije godine početak nastave planiran je bez posebnih epidemioloških mjera, potvrdio je u četvrtak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Brojni mediji danas su izvijestili i kako u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo razgovaraju o ukidanju izolacije za zaražene uz uvjet nošenja FFP2 maski. Na pitanje hoće li u tom slučaju zaraženi učitelji moći predavati učenicima Fuchs kaže da ne očekuje da će učitelji u akutnoj fazi bolesti predavati nego biti na bolovanju te da će školama ‘ići preporuka u smislu zamjene tog djelatnika nekim drugim’.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Ovoga četvrtka nakon ljetne je stanke održana sjednica Vlade, a nakon nje je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs stao pred novinare i odgovarao na pitanja o početku nove školske godine. Ističe da su sve pripreme obavljene te da se ne očekuju nikakvi posebni problemi.

Nema planiranih novih mjera za škole

Nakon dvije godine nova će školska započeti bez posebnih epidemioloških mjera koje se odnose na pandemiju koronavirusa.

– Nastava počinje kao što je i planirano, 5. rujna ujutro bez posebnih mjera, barem je tako planirano. Znate da smo mi krajem prošle nastave godine poprilično ‘olabavili’ mjere, da smo i inače kao država imali jedan poseban status kada je u pitanju nastava u školama i na fakultetima, da smo prošlu školsku godinu završili kao država s najmanje tjedana online nastave po podacima Svjetske zdravstvene. Mislim da u tom smjeru trebamo i nastaviti zbog svih onih opterećenja i problema koji su se dešavali ranijih godina na psihofizički razvoj djece. Ove godine počinjemo vrlo redovito, vrlo uobičajeno, bez ikakvih posebnih mjera, bez maski i bez posebnih kontrola, ali uz preporuku održavanja onih osnovnih epidemioloških mjera koje mislim da je dobro održavati bez obzira na to imamo li pandemiju ili ne, rekao je Fuchs za Dnevnik.hr.

Uvjeren je da će situacija vezana uz mjere ostati ovakva i ‘da ćemo i sljedeću školsku godinu odraditi onako kako je planirano’.

Izdvojeni članak
učionica razred

Školski kalendar s praznicima za 2022. 2023. školsku godinu

Planira se ukidanje izolacije za zaražene, hoće li pozitivni nastavnici moći predavati?

Mnogi mediji danas su izvijestili kako se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ozbiljno razmatra ukidanje izolacije za zaražene te bi se mogli slobodno kretati uz nošenje FFP2 maski. Na pitanje može li zamisliti da pozitivna učiteljica predaje učenicima, Fuchs odgovara da ne očekuje masovnu pojavu profesora koji su pozitivni.

– S druge pak strane – ako je netko pozitivan i bolestan onda obično leži kod kuće i liječi se, prema tome ne očekujem da će profesor u akutnoj fazi bolesti predavati, bit će na bolovanju, kao što je netko na bolovanju kada ima gripu, pa će ga netko morati zamijeniti u razredu. Govorimo o nošenju maski u slučaju da je netko završio onu akutnu fazu same bolesti pa onda više nije toliko infektivan. Tu sada već ulazimo u onaj dio kojeg će definirati HZJZ i mjere koje oni budu preporučivali. Dakle, mislimo da u školama treba uvesti nekakve posebne dodatne mjere, nošenje maski je svakako moguće i tko želi može to, naravno, nastaviti i dalje, ali ne vidim da bi tu trebao biti nekakav posebni problem. Profesori koji su bolesni su bolesni i na bolovanju su. U slučaju pozitivnog testa ste bolesni i išli ste u izolaciju. Sada, koliko čujem, idu nekakvi prijedlozi u smislu ukidanja te izolacije, ali to je pretpostavka za kretanje po gradu ili u javnom prijevozu i slično. U školama za sada ne mislimo da bi to trebalo, mislimo da će ići preporuka u smislu zamjene tog djelatnika nekim drugim. To nije prevelik problem ako imate jedan ili dva slučaja unutar školske zajednice. Međutim, naravno da ne mogu predviđati u kojem će smjeru stvari ići, nadam se da ne u smjeru nekakvog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali za sada je to tako, kazao je Fuchs.

Izdvojeni članak

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

Roditeljima školaraca porasli troškovi, režije poskupjele i u školama

Kolovoz je i inače za brojna kućanstva s djecom školskog uzrasta mjesec u kojemu se budžet značajno ‘stanjuje’. Ove godine udar na kućni budžet daleko je veći od prethodnih zbog brzorastuće inflacije. Udžbenici za osnovnoškolce su financirani putem državnog proračuna, a Fuchs je podsjetio da je Vlada zbog toga mijenjala formulu prema kojoj se računa maksimalna cijena za otkup tih udžbenika.

– S jedne strane već smo na prošloj sjednici donijeli uredbu o korekcijama cijene za otkup udžbenika s obzirom na to da su cijene papira negdje povećane čak i 80 posto, a tu je i tisak i slično. Postojeći zakon o udžbenicima, kojeg mijenjamo i nanovo pišemo, ‘zabetonirao’ je na neki način mogućnost korekcije otkupne cijene na period od neke četiri godine i tu smo imali problem s opskrbom udžbenika, rekao je Fuchs za Dnevnik.hr.

No, u problemu će biti i škole, odnosno osnivači koji podmiruju režijske troškove. I ti su troškovi zbog rasta cijene energenata na svjetskom tržištu značajno porasli.

– Ono što je sada veliki problem i čime se bavi Vlada, to su svakako problemi u energetici i veliko povećanje cijena za struju, grijanje i slično, za što će Vlada donijeti određene modele kako bi riješila problem u školama, ali tu su naravno još i visokoškolski sustavi i samo instituti koji su svi zajedno opterećeni povećanjem materijalnih troškova za hladni pogon, kaže Fuchs.

Neke škole već su se požalile da im je povećani trošak ‘pojeo’ predviđeni proračun, pa na pitanje ima li rješenja za njih Fuchs odgovara:

– Znamo, razgovaramo o tome i naravno da će onog trenutka kada se bude definirao model na koji način će se to riješiti da ćete biti upoznati. Ne kanim sada ovdje davati bilo kakve špekulativne izjave, ali je to svakako nešto na čemu se radi i sigurno da nitko neće ostaviti škole i ovakve institucije bez grijanja ili struje, kazao je Fuchs za Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Novi pregovori u rujnu: Sindikati žele da plaće u javnom sektoru rastu kako se povećavaju cijene

Najesen novi pregovori sindikata i Vlade

Jedna od tema ove kratke konferencije za medije bila je i nastavak pregovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike javnih službi, čiji značajan udio i sačinjavaju zaposlenici u sektoru obrazovanja. Naime, proljetos je dogovoreno je kako će osnovica plaće u javnim službama rasti za četiri posto umjesto osam koliko su sindikati tražili, a da se nakon rujna i turističke sezone ide u nove korekcije.

– Mislim da je ova Vlada ispoštovala sva obećanja što se tiče zahtjeva sindikata, tako i onih u području obrazovanja i znanosti. Mislim da su u zadnjem periodu plaće bile povećane više nego u, usudio bih se reći, 10 – 15 godina. Naravno da i sama inflacija i situacija nose svoje i kada bude bilo potrebe razgovarat ćemo, rekao je kratko Fuchs o toj temi.

Nova nastavna godina započet će u ponedjeljak 5. rujna, dok nastava završava 21. lipnja 2023. godine. Maturantima će nastava završiti ranije, 26. svibnja. I ove će godine učenici ponovno imati jesenske praznike, a zimski su planirani u dva dijela, a školski kalendar s praznicima za 2022./2023. detaljno možete proučiti ovdje.