Pretraga

Novi pregovori u rujnu: Sindikati žele da plaće u javnom sektoru rastu kako se povećavaju cijene

A- A+

Nakon dugotrajnih pregovora sindikata javnih službi oko Temeljnog kolektivnog ugovora, što obuhvaća i sindikate u prosvjeti, dogovoreno je, među ostalim, da će osnovica plaće od 1. svibnja rasti za četiri posto. Uz to, nastavak razgovora o povećanju osnovice dogovoren je za rujan. Sindikalna strana složna je oko toga da je inflacija već ‘pojela’ ovo povećanje, a prijedlog koji se može čuti iz Sindikata Preporod je onaj da bi plaće trebale rasti kako se povećavaju životni troškovi radnika, odnosno da prate stopu inflacije.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Krajem travnja konačno su zaključeni pregovori oko Temeljnog kolektivnog ugovora koji uređuje materijalna prava, među ostalim, i zaposlenika u školstvu. Među ostalim, povećan je iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1.200 kuna. Dodatno, povećan je i trošak prijevoza s jedne kune na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. Najveći prijepori vodili su se oko povećanja osnovice. Sindikati su tražili da se ona poveća za osam posto, ali je dogovoreno da se ona s 1. svibnjem poveća za četiri posto, a da se pregovori nastave u rujnu.

Novi pregovori u rujnu

Kako je za Novi list rekao predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, jedan od aktera pregovora, novi pregovori trebali bi započeti u drugoj polovici rujna. Sindikati će tražiti, rekao je Stipić, da se osnovica poveća već od 1. listopada ove godine, jer je povećanje od četiri posto iz svibnja odavno pregazila inflacija. Po tom pitanju Stipić ima i jedan prijedlog.

– Inflacija i dalje ubrzava i ne misli stati. U trenutku kad smo pristali na povećanje plaća od četiri posto i Vladinu ponudu da razgovaramo na jesen, tadašnje stope inflacije već su poništile taj rast. I rješenje je da se u novi sporazum ugradi da rast plaća prati rast životnih troškova, napominje Stipić, te podsjeća da je tako regulirano pitanje naknade za troškove prijevoza. Dogovor iz travnja donio je povećanje naknade za prijevoz na 1,35 kuna po kilometru, umjesto dotadašnje jedne kune, s time da se taj iznos korigira svaki put kad cijene goriva porastu za deset posto, rekao je Stipić za Novi list.

Izdvojeni članak
ferit

Ovi poslovi su budućnost, ali s njima se već sada odlično živi: Prosječna plaća u sektoru je 9.000 kn

Ribić: Inflacija će biti nekoliko puta veća, ponovo se obezvređuje rad zaposlenih u javnom sektoru

Inače, slična praksa u Hrvatskoj ne bi bila nikakva novost. Novi list je i prije nekoliko dana pisao da je u Hrvatskim autocestama sredinom ovog mjeseca potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec. Korekcija osnovice provodit će se sukladno povećanju ili smanjenju potrošačkih cijena u Hrvatskoj prema objavljenim podacima u Narodnim novinama, i to tako da se plaća za pojedini mjesec korigira za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

Iz obrazovnih sindikata, piše Novi list, zasad ne žele govoriti koliko će povećanje osnovice za ovu godinu tražiti od Vlade. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ističe da ono što su zaposlenici javnog sektora dobili u pregovorima u prvoj polovici ove godine nije ‘ni blizu onoga što su trebali dobiti.

– To povećanje od četiri posto znači rast plaća na godišnjoj razini od 2,3 posto. Inflacija će biti nekoliko puta veća i ponovo se obezvređuje rad zaposlenih u javnom sektoru, odnosno ruši cijena njihova rada. Vlada to u pregovorima u rujnu mora nadoknaditi, kazao je Ribić za Novi list.