Pretraga

Fuchs razmatra primjedbe sindikata: ‘Preporod nije poslao niti jednu primjedbu što se tiče koeficijenata’

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručio je kako još ima prostora za raspravu o povećanju koeficijenata. No, istaknuo je da bi o mogućnostima manevriranja financija više mogao reći ministar financija nego on osobno. Zaprimljene primjedbe sindikata se trenutno analiziraju, a uredba bi se trebala donijeti do kraja mjeseca. Međutim, Sindikat Preporod koji je organizirao prosvjed, tvrdi Fuchs, nije dao nijednu primjedbu na koeficijente. Štrajk ne očekuje jer će plaće u svakom slučaju porasti.

ministar obrazovanja radovan fuchs

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs | foto: Canva, srednja.hr

Nakon prosvjeda nastavnika i školskog osoblja prošlog petka, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, poručio je da kako on stoji iza učitelja. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada‘, poručio je da su učitelji i obrazovanje temelj društva. Međutim, dok su prosvjednici zahtijevali koeficijente od barem 2,17 umjesto predloženih 1,97, Fuchs je rekao da je trenutni prijedlog Vlade najveći jednokratni porast plaća ikad. Kako je naveo, 2020. godine je plaća bila povećana s 868 eura na 1.068 eura. S novom uredbom, kaže Fuchs, prosječna plaća nastavnika bi narasla na 1.416 po njihovim proračunima. U MZO-u trenutno analiziraju sindikalne primjedbe.

– Naravno, nitko od njih nije poslao komentar da bi koeficijente trebalo spuštati. Imaju pretenzije da ti koeficijenti budu viši. I mi, kao što sam već nekoliko puta ponovio, to vrlo detaljno promatramo, analiziramo i naravno da ćemo ono što je moguće prihvatiti i usvojiti. Sve skupa je limitirano količinom novca, koja se može angažirati unutar državnog proračuna da se ne ugrozi fiskalni kapacitet Vlade i države i u skladu s općim zaduženjem. Prema tome, prostor još uvijek donekle postoji, ali kao što sam vam rekao, jedan sindikat, koji je najveći kritičar, Sindikat Preporod, nije poslao niti jednu primjedbu što se tiče koeficijenata, nego nekakve načelne primjedbe, prisjetio se Fuchs u razgovoru za HRT.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Fuchsa ne brine štrajk: ‘Preporod samo izmišlja razloge za prosvjed’

Općenito, ustvrdio je da će plaća nekima biti manja ili viša, ali i da su učitelji jedinstveni u javnoj službi zbog svojih mogućnosti napredovanja. Neki mogu do mirovine biti samo učitelji, ali oni motiviraniji mogu postati i nastavnici mentori, savjetnici, izvrsni savjetnici i slično. Dok je ministar najavio mogućnost uvažavanja prijedloga, ako će to biti financijski izvedivo, uredba će u svakom slučaju biti donesena do kraja ovog mjeseca. Plaće za ožujak će se već obračunavati prema novim pravilima. O prostoru za korekcijama, naglasio je Fuchs, više bi mogao reći ministar financija, ali čelnik obrazovnog sektora ne vjeruje da će doći do štrajka.

– Ponovno ponavljam, svima će rasti plaće. Nije baš logično da štrajkate zato što vam plaća raste. Vjerujem da ogroman broj ljudi prepoznaje sve dobrobiti koje proizlaze iz ovakve uredbe i sad razgovaramo de facto o samo dva sindikata koja izražavaju kritike i organiziraju neke prosvjedne skupove. Ponovno ponavljam, u prvom redu tu je Preporod koji niti ne govori o kakvim koeficijentima se radi, nego, ja bih rekao, u ovom trenutku više manje izmišljaju neke razloge zašto bi prosvjedovali, smatra Fuchs, prenosi HRT.

Izdvojeni članak

U paralelnom svemiru učenici i studenti prosvjedovali bi protiv ofrljeg posla nekih svojih profesora

Tragedije izborne godine: ‘Sve je izvrnuto kritici’

Pored prosvjeda u petak, Fuchs se dotaknuo i drugih poteza u obrazovanju. Kako tvrdi time se pokazuje da Vlada dokazuje da im je obrazovanje nacionalni interes. Istaknuo je da su u obrazovni sektor uložili preko 2,5 milijarde eura, što je rekord od postojanja države. Grade se škole, vrtići, a Fuchs je posebno ponosan na eksperimentalni program cjelodnevne škole i rad na tome da sva djeca budu u školi u jednoj smjeni.

Još jednom se osvrnuvši na štrajk, Fuchs je prozvao i Sindikat znanosti i Visokog obrazovanja zbog prevrtljivosti u svojim zahtjevima. Fuchs tvrdi da su sindikati znanosti željeli da se smanji razlika u plaćama između najmlađih kategorija znanstvenika te znanstvenih suradnika i savjetnika. No, sada kada je to urađeno, nisu zadovoljni i praktički žele povratak na isto. No, pritom, znanstvenici u visokom obrazovanju i dalje mogu raspolagati namjenskim sredstvima.

– Znamo da je izborna godina i što god mi napravili, bit će izvrnuto kritici. Makar i oni sami znaju da to nije tako, zaključio je Fuchs za HRT.