Pretraga

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Na Markovu trgu u petak su se okupili brojni nastavnici nezadovoljni predloženim koeficijentima za sektor obrazovanja, a priključili su im se i zaposlenici u znanosti i visokom obrazovanju. Stiglo je čak 16 autobusa iz svih krajeva Hrvatske, uz one koji su došli iz zagrebačkih škola. Prosvjed su obilježili i zvižduci prema ministru Fuchsu i brojni transparenti.

Nastavnici i školski djelatnici iz Zagreba, ali i diljem Hrvatske okupili su se na Markovom trgu gdje su prosvjedovali zbog nezadovoljstva koeficijentima. Kako su poručili iz Sindikata Preporod, čak 16 autobusa je dovelo prosvjednike u glavni grad. Uz pjesmu, ali i zvižduke Vladi, prosvjednici su poslali jasnu poruku: podržavaju sindikalne zahtjeve za koeficijente učitelja od 2,17 posto i ništa ispod dvojke nije prihvatljivo. Zvižduci su se poglavito jako mogli čuti čim se spomenuo aktualni ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs. Pod sloganom ‘Reforma svih reformi – nedovoljan jedan’, prosvjednici su uzvikivali ‘štrajk’, zaprijetivši Vladi da je ovo samo početak, ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Izdvojeni članak
ministar obrazovanja radovan fuchs

Fuchs smatra da iza prosvjeda učitelja stoje oni koji misle da će im pomoći na izborima

 

‘Dignite ga svima’

‘Što si bez stručnog zvanja? Ministar obrazovanja!’, ‘AP radosti, učitelji ti odlaze brže nego ministri’, ‘Mislite da nam je IQ 1.97’, samo su neki od  brojnih transparenata koji su obilježili prosvjed koji bi mogao biti tek prvi nizu. Među govornicima u programu koji je vodio dobro znani popularizator znanosti Saša Ceci, najviše je simpatija pobrala računovotkinja Mladenka iz Sinja. Iako vidno nezadovoljna da je njen koeficijent manji u usporedbi s njenim kolegama u drugim sustavima u zemlji, nije se libila kritizirati vladajuće uz solidnu dozu cinizma i humora.

– Tako bih voljela da mi je nešto veći, kao vozaču, krovopokrivaču. Oni imaju više od jedan. Naš računovođa malog ima pa molim lijepo dignite ga svima, poručila je Mladenka otkrivši da će napuniti 44 godine radnog staža ovog Valentinova.

Izdvojeni članak

Sindikat kaže da je interes za prosvjed ‘jako dobar’, ali u nekim školama pojavio se jedan problem

Stipić: ‘Ništa ne dajete, zaslužili smo’

Okupljenima se obratio i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Kako je naveo, zaposlenici u školstvu su više koeficijente zaslužili odavno, ne samo danas.

-Podno prozora vašeg ureda da nas čujete, mi poručujemo da vi nama ništa ne dajete nego dijelite naše. Daje se podanicima i slugama, ne građanima. Građanima se samo vraća ono što su zaslužili. Zato smo danas ovdje, jer ako ne sada, kada? , poručio je Stipić uz ovacije okupljenih.

Stipić se osvrnuo i na Zakon o plaćama, ocijenivši to sramotom i premijera Andreja Plenkovića ali i samih sindikata. Premijera zato jer je taj zakon pisao i gurao, a sindikata radi dopuštanja da, kako je rekao, ‘ta podvala prođe’.

-Vi premijeru danas birate. Hoće li ovo biti kraj lošeg početka, ako ispravite (koeficijente op.a)  ili možda početak kraja. Vi ste na potezu. Ali i nas će se nešto pitati, to vam obećavamo, zaključio je Stipić.

Spremačica s autoimunom bolesti se boji mirovine: ‘Računaju da samo peremo pod, iza djece svašta ostane’

Prije nego je prosvjed na Markovom trgu krenuo u podne, nezadovoljni školski radnici su se okupljali na Europskom trgu i od tamo hodali u prosvjednoj povorci. U moru nezadovoljnih učitelja, tajnika i kuhara, istaknula se i čistačica Marijana Desnica. Radi u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici i zbog autoimune bolesti ima beneficirani radni staž. Već može u mirovinu, ali kako je navela, boji se jer ne zna kako će u toj istoj mirovini i živjeti. Zahvalna je svojoj školi jer ima dobar kolektiv koji ima razumijevanja za njene zdravstvene. Kako nam je rekla, u školi je počela raditi te tamo svoj radni vijek želi i završiti.

– Htjela bih da nas barem izjednače s drugim spremačicama izvan škole. Mislim da sve imamo odgovoran ali posao i svejedno je gdje radimo. Ali, mislim da pospremanje nakon djece malo teže jer u bude svašta. Moja škola ima 600 do 700 djece. Računaju mi da mi samo peremo pod, ali ne i klupe, prozore, WC. Ja vas pitam, kada dijete povrati ili netko prolije tuš, korektor tko to čisti?, objašnjava nam Marijana zbog čega su predloženi koeficijenti za nju ponižavajući.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Novog Zakona za škole nema ni u 2024.? Nacrt je kao skoro gotov, ali ga Vlada nema u planu aktivnosti

Učiteljice: ‘Samo me rad s djecom drži u školi’

Među prosvjednicima smo susreli i učiteljicu engleskog jezika Anitu Padovan iz OŠ Đure Prejca u Desiniću. U školstvu je već 10 godina, te se prisjetila da joj je ljubav prema pozivu učiteljice usadila njena profesorica iz hrvatskog. Uz to je voljela i engleski jezik, pa je njen odabir bio i više nego očit. Iako je svjesna da sa svojim kvalifikacijama može raditi i druge poslove vezane uz strani jezik.

– Radim posao koji sam oduvijek htjela. Ali često se zapitam bi li bilo bolje u prevođenju ili kao sudski tumač. Ali na kraju stvarno uživam u radu s djecom i vidjeti kod njih napredak. Koliko god sam nezadovoljna i dalje prevladava da je ovo jedini posao koji želim raditi, rekla nam je Anita.

Slično razmišlja i njena kolegica iz Osijeka, Iva Čerina Čajkovac koja u OŠ Vladimira Becića u najvećem slavonskom gradu predaje hrvatski jezik. Osvrnuvši se na najaktualnije skandale oko ‘reduciranih izričaja’, navodi da nije iznenađena da su školski djelatnici ‘zadnja rupa na svirali’.

– Moramo se neprestano stručno usavršavati i navikavati na nove stvari i reforme koje ustvari ni nisu provodljive, ali nam se samo kaže da ih moramo provesti. O nama nitko ne brine. Među mojim učenicima, rijetko tko kaže da bi bio učitelj. Mislim da je svima jasno kako nas tretiraju roditelji, djeca i sustav. Vrlo često razmišljam kako bi pobjegla iz sustava. Jedino me koči što bi mi nedostajalo biti u razredu s djecom. Zbog svega drugog, pobjegla bi glavom bez obzira, iskreno nam je rekla.

Izdvojeni članak

Stipić odgovorio udrugama ravnatelja: ‘Između redaka prozivate učitelje za manjak sati u školi. Jadno’

Učitelji preinertni ali sada spremni za borbu

Profesorica Anita smatra daje razlog zašto je obrazovanje toliko nisko na prioritetu Vlade, zato što je velik broj nastavnika, smatra, inertan. Rijetko pokažu zube jer su spremni žrtvovati za nove generacije koje obrazuju. No, danas ih se ipak okupio popriličan broj na Markovu trgu, a iz Preporoda su upozorili ds su spremni otići u štrajk. Svi sugovornici s kojima smo razgovarali, potvrdili su nam da su spremni i obustaviti svoj rad.

– Nadam se da će vladajući prepoznati našu poruku. Uvijek sam klasa optimist. Ali, realist u meni kaže da je naša situacija već toliko u blatu da nećemo ništa uspjeti napraviti s današnjim prosvjedom. No, uvijek smo spremni za borbu. Za naša prava i za sve buduće učitelje, zaključila je učiteljica engleskog jezika.

Pogledajte video s prosvjeda na našem Facebooku: