Pretraga

Ovi genijalci zaslužuju naklon do poda: U jakoj konkurenciji Hrvatski učenici briljirali na Prirodoslovnoj olimpijadi EU

A- A+

Prirodoslovna olimpijada Europske unije ove je godine održana po 16. puta, a sedmodnevno natjecanje odvijalo se u Ljubljani. Sudjelovalo je na njemu ukupno 156 učenika iz 25 zemalja članica Europske unije. Na olimpijadi su nastupili i hrvatski učenici, koji su se kući vratili sa srebrom oko vrata.

Učenici koji su nastupili na EUSO 2018.|foto: www.mioc.hr

Kako su priopćili iz zagrebačke XV. gimnazije, hrvatski su učenici ostvarili briljantan rezultat na ovogodišnjoj Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO 2018).

– Učenici III. Gimnazije iz Splita Barbara Sumić, Darijan Gudelj i Mislav Barić (Tim A) i Marko Srpak i Janko Vrček iz Prve gimnazije u Varaždinu i učenik naše škole Grgur Premec (Tim B) osvojili su srebrne medalje ušavši u 30 % najboljih ekipa, poručuju iz zagrebačkog MIOC-a.

Izdvojeni članak

Ponos do neba: Genijalni fizičari i matematičari s međunarodnih se olimpijada vraćaju s 9 medalja

Učenici su na Prirodoslovnoj olimpijadi nastupili u pratnji mentora sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta: Tajane Preočanin (kemija), Krešo Zadro (fizika), Petra Cvjetko (biologija). Nastavnici s PMF-a sudjelovali su u pripremama te prijevodima zadataka na samom natjecanju.

– Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Timovi su se u oba zadatka bavili istraživanjem fizikalnih i kemijskih svojstava vina, te poboljšanjem kvalitete i načina proizvodnje vina, pojasnili su iz MIOC-a.

Izlučna natjecanja za predstavnike na ovoj Olimpijadi bila su školska, županijska i državna u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a pod nadzorom stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. No, briljirati na njima učenicima nije dovoljno.

– Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranju iz sva tri prirodoslovna područja predstavljaju Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-a, objašnjavaju iz zagrebačke XV. gimnazije.