Pretraga

Ponos do neba: Genijalni fizičari i matematičari s međunarodnih se olimpijada vraćaju s 9 medalja

A- A+

Nakon odličnih uspjeha na međunarodnim natjecanjima iz kemije i informatike, lijepe vijesti stižu i s međunarodnih olimpijada iz fizike i matematike, održanih u Indoneziji i Brazilu. Na njima su naši izvrsni srednjoškolci Hrvatsku predstavili u najboljem mogućem svjetlu, a kući se vraćaju s čak devet medalja.

Međunarodna olimpijada iz fizike|Foto: Facebook; IPhO 2017.

Srebro i tri brončane medalje na 48. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji, osvojili su Hrvatski srednjoškolci.

Najmaturantu 2017. Petru Sumanu brončana medalja

Izdvojeni članak

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant 2017.

Na najprestižnijem međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola u znanju fizike, srebro je osvojio Domagoj Perković, učenik 2. razreda III. gimnazije u Split. Brončane medalje pripale su Igoru Kladariću iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, Filipu Marijanoviću iz XV. gimnazije u Zagrebu te ovogodišnjem najmaturantu Petru Sumanu iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Učenik III. gimnazije Split, Josip Jerolim Banović dobio je pohvalu.

Uspjeh naših mladih fizičara tim je veći što je na Olimpijadi iz fizike sudjelovalo čak 395 učenika iz 86 zemalja širom svijeta, a natjecanje se sastojalo od dva praktična zadatka i tri teorijska zadatka. Pravila natjecanja toliko su stroga, da natjecatelji čitavo vrijeme natjecanja uz sebe nisu smjeli imati mobitele.

Nisu smjeli niti komunicirati sa svojim mentorima i pratiteljima, a ove godine to su bili Filip Torić i Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge

Ovogodišnjem rekorderu po broju Oskara znanja srebro

Jednako izvrstan uspjeh postigli su i mladi hrvatski matematičari na 58. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Brazilu. Kući sa sobom donose ukupno pet medalja.

Adrian Beker, maturant XV. gimnazije i ovogodišnji rekorder u broju osvojenih Oskara znanja, osvojio je srebro, isto kao i Lukas Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije Zagreb, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije ‘Matija Mesić’ te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića, osvojili su broncu, a Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina dobitnik je pohvale.

Ovakav su rezultat naši reprezentativci osvojili u konkurenciji 615 učenika iz 111 država, a učenike su na olimpijadu vodili Ivan Krijan i Mea Bombardelli, također s PMF-a.

Put na ove dvije olimpijade, kao i pripreme, organizirali su Hrvatsko matematičko društvo i Hrvatsko fizikalno društvo.