Pretraga

Sve glasnija nagađanja o novom ministru obrazovanja: Pitali smo Fuchsa hoće li se vratiti na to mjesto

A- A+

Budući da su među nastavničkim i akademskim krugovima sve češća nagađanja o njegovom povratku na Svetice, pitali smo Radovana Fuchsa hoće li biti ministar znanosti i obrazovanja u novoj Vladi Andreja Plenkovića. Fuchs je, naime, na čelu ministarstva bio od 2009. do 2011., a kaže da o svom povratku na tu funkciju nakon Blaženke Divjak još nije razgovarao s premijerom. Ipak, otkrio nam je kako HDZ zasigurno obrazovni resor neće prepuštati koalicijskim partnerima.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs | Foto: srednja.hr

– Mislim kako je već usuglašeno da je obrazovanje resor koji mora biti u rukama većinske stranke. Obrazovanje je preozbiljno i preznačajno da bi ga HDZ prepustio nečijem povjerenju, rekao nam je Radovan Fuchs.

S bivšim ministrom znanosti i obrazovanja i svojevremenim savjetnikom premijera Andreja Plenkovića za reformu obrazovanja razgovarali smo dan nakon izborne noći u kojoj je HDZ ostvario značajan broj mjesta u Hrvatskome saboru.

‘Ja vam tu ne mogu ništa reći’

Izdvojeni članak

Radovan Fuchs više nije premijerov savjetnik: Nije moguće da Divjak nije znala da sam razriješen

Budući da HDZ ipak nema parlamentarnu većinu, morat će potražiti koalicijske partnere za sastavljanje nove Vlade. No ovaj put, uvjeren je Fuchs, Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće prepustiti HNS-u, ali ni nikome drugome.

Zanimalo nas je kakvi su planovi HDZ-a s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

– Ja vam tu ne mogu ništa reći. To biste trebali pitati predsjednika Vlade. Jučer su tek bili izbori, neka ljudi malo predahnu. Znate da je i sam premijer govorio o reduciranju broja ministarstava, istaknuo je Fuchs, inače znanstveni savjetnik Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada s doktoratom švedskog Sveučilišta u Uppsali.

Nije još razgovarao s Plenkovićem

Sve su glasnija nagađanja u nastavničkim i akademskim krugovima kako će upravo Fuchs zamijeniti Blaženku Divjak te postati novi-stari ministar znanosti i obrazovanja. Pitali smo ga stoga vidi li se na tom mjestu i bi li preuzeo ministarsku dužnost.

– Nisam o tome još razgovarao s predsjednikom Vlade, zaključio je Fuchs.