Pretraga

Gotov je prvi dio zimskih praznika: Evo kada su sljedeći i koliko je neradnih dana

A- A+

Za oko 450 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola završen je prvi dio zimskih praznika. U ponedjeljak započinje i drugo polugodište u kojemu će učenici imati još dvoje praznike. Uz praznike pa do kraja nastavne godine još su dva nenastavna dana.

učionica

Ilustracija: Pixabay

Nakon dvotjedne božićne stanke učenici se u ponedjeljak vraćaju u klupe i kreće drugo polugodište. U školama ostaju do 19. veljače, kada će krenuti drugi dio zimskih praznika. Taj drugi dio praznika završava 23. veljače, s tim da nastava počinje 26. veljače. Nakon toga nema stanke do uskrsnog razdoblja. Proljetni praznici započet će 28. ožujka, Uskrs je 31. ožujka, a učenici se u školu vraćaju 8. travnja.

Poslije proljetnih praznika pa do kraja nastavne godine još su samo dva neradna dana – 1. svibanj odnosno Praznik rada je u srijedu, pa taj dan neće biti nastave. Na veliku žalost mnogih, Dan državnosti i Tijelovo u 2024. padaju na isti dan, u četvrtak 30. svibnja, što je onda samo jedan nenastavni dan. Osim ako ga vaša škola ne odluči spojiti s vikendom nakon.

Nastava za maturante trajat će do 24. svibnja, kad će se diljem Hrvatske održavati norijade. Nastava za ostale učenike u drugom polugodištu traje do 21. lipnja, odnosno ljetni praznici službeno započinju 24. lipnja 2024. godine. Čitav kalendar školske godine pogledajte na poveznici.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

A trebaju li se uopće zimski praznici održavati u dva dijela bilo je pitanje u nedavnoj anketi portala srednja.hr. Do trenutka pisanja ovog teksta (5. siječnja u 14:48h) sudjelovao je 1.471 čitatelj. Čak 58,9 posto čitatelja smatra da se praznici trebali biti jednodijelni jer prekidanje nastave nije dobro za učenike. Da su praznici u dva dijela ipak bolji smatra 36,44 posto sudionika ankete, uz obrazloženje da je više kraćih odmora bolje za učenike. Preostalih malo više od četiri posto sudionika navodi da im je svejedno.