Pretraga

Pitamo vas: Trebaju li zimski praznici za učenike biti u jednom ili dva dijela?

A- A+

Učenici ovih dana uživaju u prvom dijelu zimskih praznika. U klupe se učenici vraćaju 8. siječnja, no to za njih nije kraj zimskih praznika. Učenike čeka drugi dio zimskih praznika od 19. do 26. veljače 2024. godine. U novoj anketi pitamo vas treba li praznike vratiti na staro kada su bili u jednom dijelu.

božićni praznici, zimske čarape i okićeni bor u pozadini

Zimski praznici | foto: Canva

Od školske godine 2019./20. u hrvatskim školama uvedeni su noviteti – jesenski praznici i zimski praznici u dva dijela. Prvotno su osnivači škola sami mogli birati žele li zimske praznike u jednom ili dva dijela, dok je kasnije to unificirano na nacionalnoj razini.

Tako je prema ovogodišnjem školskom kalendaru prvi dio zimskih praznika za učenike počeo 27. prosinca, a učenici će se u klupe vratiti 8. siječnja 2024. godine. Drugi dio zimskih praznika za učenike počinje 19. veljače i završava 23. veljače 2024. godine, s tim da nastava počinje 26. veljače 2024. godine.

Izdvojeni članak
Božićni kolači

Zimski praznici samo što nisu stigli: Evo deset zabavnih ideja kako ih najbolje iskoristiti

Kao što smo pisali, kada pogledamo druge zemlje zimski praznici u većini njih traju dva tjedna. Zanimljivo je kako tijekom zime u nekim državama traju i fašnički praznici, a u nekim zemljama regije odlučuju o praznicima. Kada bismo se vratili na stari oblik praznika, učenici bi umjesto u veljači još tjedan dana odmora imali u siječnju pa bi se u klupe umjesto 8. siječnja vratili 15. siječnja, ali tada bi na sljedeće praznike išli tek krajem ožujka kada su na redu proljetni praznici.

U novoj anketi pitamo vas bi li zimski praznici trebali biti u jednom dijelu kao što su to nekada bili ili je bolja verzija s dva dijela zimskih praznika.

Trebaju li zimski praznici biti u dva dijela ili u jednom kao što je to bilo ranije?