Pretraga

Grad obavijestio roditelje da u 11 škola povećava cijenu kuhinje: ‘Poskupljuju voće, povrće, ulje, meso’

A- A+

Grad Pula će u školama na svom području povećati cijene školskih obroka. Zbog drastičnog poskupljenja namirnica i energenata prisiljeni su poskupiti cijene marende i ručka kako bi i dalje učenicima mogli osigurati primjeren, kvalitetan i nutritivno bogat obrok za svih 11 škola čiji je osnivač.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Cijene školskih obroka povećat će se u 11 osnovnih škola u Puli. Kako su izvijestili iz Grada, poskupljenje energenata i namirnica odrazilo se i na njih. Unatoč financijski neizvjesnoj jeseni i dalje žele osigurati kvalitetne obroke za učenike te će povećati cijene školskih marendi s dosadašnjih 8 na 12 kuna, a cijene ručka s užinom s 20 na 25 kuna. Cijena produženog boravka neće se mijenjati i iznosit će 120 kuna.

Žele održati kvalitetu

Iz Grada navode kako se cijena školskih obroka nije mijenjala već 10 godina, a djeci i dalje žele osigurati kvalitetne i nutritivno bogate obroke i zadržati postignute standarde kvalitete.

– Dnevno poskupljuju voće, povrće, ulje, meso. Što se tiče energenata, primjera radi, prema izračunima Plinare od početka godine, cijena plina je za poduzetnike i pravne osobe porasla za čak 700 posto prema trenutnom stanju. U najavi su mjere Vlade za javne ustanove koje će, navodno, biti kategorizirane u kućanstva, no to je sve još uvijek neizvjesno, poručili su iz Grada.

Izdvojeni članak

Poskupljuju udžbenici, Vlada donijela uredbu oko besplatnih: ‘Samo trošak papira povećao se za 80%’

Socijalno osjetljiv grad

Poručili su i kako će Pula i ubuduće biti socijalno osjetljiv grad koji pomaže svojim građanima, posebno djeci. Grad financira produženi boravak za 54 skupine u svih 11 osnovnih škola za učenike od 1. do 4. razreda. Također subvencioniraju i troškove produženog boravka školske marende za kategorije socijalno ugroženih građana, kao i za korisnike dječjeg doplatka.

– Tako smo u ovoj godini imali 600 subvencija sudjelovanja u cijeni školske marende koja je izborna i 237 subvencija u cijeni produženog boravka. U 2022. godini osigurali smo u proračunu, samo za potrebe produženog boravka, sredstva u iznosu od 7,7 milijuna kuna, a u rebalansu dodatnih 550 tisuća kuna, poručila je gradska uprava.