Pretraga

U više gradova poskupljuju školski obroci: ‘Marenda ispod 10 kuna i ručak ispod 18 do 20 kuna su nemogući’

A- A+

Poskupljenje energenata i namirnica odražava se na sve, pa tako i na škole. I dok još nije sasvim jasno kako će škole podmirivati velik porast režijskih troškova, neke su već najavile kako će poskupiti školske obroke. Nekoliko gradova je uspjelo osigurati sredstva kako bi učenici u školi mogli jesti potpuno besplatno.

hrana škola

Ilustracija: Unsplash; Cristiano Pinto

Porast režijskih troškova za škole aktualna je tema i mnoge škole očekuju pomoć Ministarstva. No, osim porasta troškova režija rastu i cijene namirnica i neki gradovi su već najavili kako će doći do poskupljenja obroka. U nekim će gradovima školski obroci biti besplatni za sve učenike, a neki su najavili kako je poskupljenje vjerojatno, ali točni iznosi još nisu potvrđeni.

Zagreb zadržava iste cijene

Iz Grada Zagreba poručuju kako neće doći do poskupljenja školskih obroka. Trenutna cijene su pet kuna za mliječni obrok, devet kuna za ručak i te 2,5 kuna za užinu. Grad Zagreb subvencionira prehranu za više od 44.000 učenika, a i nastavit će pokrivati razliku u troškovima prehrane kako roditelji ne bi osjetili dodatni trošak.

– Grad Zagreb je dužan plaćati materijalne troškove za svoje ustanove, pa tako i za škole. Otkako je inflacija cijene su se digle za 10, 15, pa čak i 20 posto. Što se tiče vrtića i škola, ne planiramo nikakvu povećanu participaciju za roditelje. Do sada smo apsorbirali taj inflacijski udar iz proračuna i namjeravamo to i dalje raditi. Moglo bi eventualno doći do znatnih poremećaja na energetskom tržištu, ali to ipak ne očekujemo, i očekujemo mjere Vlade koje će biti usmjerene na sve ustanove, pa tako i ustanove Grada Zagreba, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvaranju obnovljene Osnovne škole Ivana Merza.

Izdvojeni članak

Grad obavijestio roditelje da u 11 škola povećava cijenu kuhinje: ‘Poskupljuju voće, povrće, ulje, meso’

Poskupljenje u Pazinu

Cijene školske prehrane neće se mijenjati u ni u Velikoj Gorici i Križevcima, ali su poskupljenje najavili u Pazinu. S obzirom na poskupljenje energenata i namirnica prisiljeni su poskupiti obroke.

– Radi se o blažem poskupljenju od dvije-tri kune u odnosu na cijene obroka koje su vrijedile 2022. godine. Točnije, školska marenda sada iznosi 13 kuna umjesto dosadašnjih 10 kuna, a ručak u programu produženog boravka iznosi 15 kuna u odnosu na dosadašnjih 13 kuna, rekli su iz Grada za srednja.hr.

Neodržive cijene

Do poskupljenja će doći i u osnovnim školama u Rijeci, gdje su ravnatelji škola najavili kako su dosadašnje cijene neodržive i kako će do poskupljenja sigurno doći, iako konačne cijene još nisu dogovorene.

– Još uvijek ne znamo točnu cijenu marende i ručka, jer još radimo na izračunima, ali sigurno je da cijene moraju porasti. Naš prijedlog mora proći i na Školskom odboru te Vijeću roditelja, ali sigurno je da je prošlogodišnjih 12 kuna za ručak i užinu učenika u produženom boravku neodrživo. Svaka marenda ispod 10 kuna i ručak ispod 18 do 20 kuna su nemogući sa sadašnjim cijenama. Imamo vlastitu kuhinju pa možemo ostvariti male uštede, međutim cijena ipak mora rasti, poručio je Vedran Kosovac, ravnatelj Osnovne škole Fran Franković za Novi list.

Poskupljenje su najavili i u Kutini, gdje cijenu obroka svaka škola određuje zasebno, ovisno o uvjetima koje ima za pripremu obroka.

Izdvojeni članak

Koliko su srednjoškolcima poskupjeli udžbenici? ‘Prodajom i kupnjom rabljenih uštedi se do 900 kuna’

Neki gradovi imaju besplatnu prehranu

I dok neki gradovi poskupljuju obroke, osječki roditelji mogu odahnuti jer njihovi osnovnoškolci imaju besplatan školski obrok. Za tu svrhu Grad Osijek je u svom proračunu osigurao više od tri milijuna kuna. Besplatne obroke osim Grada sufinancira i Osječko-baranjska županija.

Besplatne obroke od ove školske godine imaju i učenici u osnovnih škola u Čakovcu gdje se kreće s pilot projektom besplatne užine. Prošle školske godine cijena obroka kretala se od 4,50 do 6 kuna, a ove će se godine financirati iz gradskog proračuna, Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za potrebite. Ukupna vrijednost pilot projekta financiranja školske prehrane je 2,1 milijuna kuna.

– Meniji su osmišljeni u suradnji s kuharicama i kuharima u školama te nutricionistima. Temeljem toga napravljeni su meniji s hranom koju s jedne strane djeca vole jesti, a s druge su kvalitetni i prehrambeno vrijedni, poručili su iz Grada.

U Varaždinu kreću s provedbom projekta ‘Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život’ koji će se odvijati uz potporu Grada. Cijena obroka trenutno je pet kuna, a najavili su kako će korigirati cijenu u skladu s početkom operativnog uvođenja projekta. Varaždin nastavlja i s provedbom projekta ‘ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS VI’ kojim se financiraju obroci za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Projektom se sufinancira školska prehrana za 766 učenika sedam osnovnih škola Grada Varaždina, a većina sredstava dolazi iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.