Pretraga

Grad Zagreb nekim učenicima plaća sve obroke u školi: Imaju kalkulator za izračun troškova

A- A+

Grad Zagreb učenicima slabijeg socio-ekonomskog statuta plaća sve obroke u školi. Neki ih jedu dva ili više, posebno oni u produženom boravku. Troškovi će se sada smanjiti kada je Vlada doznačila sredstva za besplatan obrok za svakog učenika, a gradske vlasti tako obećaju da će kvaliteta obroka biti veća, a za roditelje manji trošak.

besplatni školski obrok

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Od početka 2023. krenula je akcija dodjele besplatnog obroka za svu osnovnoškolsku djecu u Hrvatskoj. Dio je to mjere Vlade za koju je iz proračuna osigurala novac, preko 73 milijuna eura. No, kritika ne nedostaje jer uvjeti za prehranu nisu ni približno jednaki u svim školama. Neke nemaju ni mjesto za podjelu mliječnog obroka, dok druge imaju kantine i zaposlene kuharice i kuhare.

U nekim se školama, dakle, što je karakteristično za veće gradove, ne jede samo jedan školski obrok, već i po nekoliko njih, od kojih je barem jedan kuhan. Učenici tako u nekim školama jedu dva obroka, a oni u produljenom boravku, očekivano, i tri obroka dnevno.

Grad Zagreb objavio je kako će, uz mjere Vlade kojima se svakome osigurava jedan besplatan obrok dnevno, dodatno nekim učenicima gradske vlasti platiti sve obroke koje jedu u školi. Odnosi se to na djecu slabijeg socio-ekonomskog statusa.

– U razdoblju pred nama, znatna sredstva uložit ćemo u unapređenje i poboljšanje kvalitete prehrane, poput proširenja kuhinja, nabave opreme i namještaja. Samo u protekla dva mjeseca više od 400.000 eura uložili smo u nabavu opreme kako bi svaki učenik mogao dobiti besplatan obrok. Uz navedeno, čekamo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspiše Javni poziv u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za koji pripremamo niz projekata izgradnje i dogradnje škola kojima ćemo, uz jednosmjenski rad škola, omogućiti dostupnost toplog obroka tamo gdje trenutno ne postoje potrebni prostorni kapaciteti, istaknuli su iz Grada.

Imaju i kalkulator za izračun troškova školske prehrane za učenike u 2023. koji možete koristiti ovdje.