Pretraga

U škole stiže nova mjera za 311 tisuća učenika, Fuchs o onima s posebnim potrebama: ‘To sigurno znaju razrednici’

A- A+

Od idućeg polugodišta svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi. Mjera je to za čiju će se provedbu iz proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Kada je riječ o učenicima s posebnim prehrambenim potrebama, ističe ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, s njima su zasigurno upoznati razrednici, budući da je u većini škola prehrana bila organizirana i do sada. Komentirao je i uvođenje besplatnih menstrualnih potrepština za učenice, kazavši da će mjera zaživjeti iduće godine, ali detalji distribucije još trebaju biti dogovoreni.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs|screenshot: HRT

Još je od listopada poznato da će od idućeg polugodišta svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imati pravo na jedan besplatan obrok u školi. Mjera je to za čiju će se provedbu iz proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Ovaj model uveden je nakon što je inicijativa četiriju profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu više od dvije godine upozoravala na nužnost toga da sva djeca imaju besplatan obrok u školi.

– Spremno je sve, čim nam škole vrate natrag koliko obroka treba dijeliti, mi ćemo krenuti s isplatama. Znate da su za organizaciju svega zaduženi osnivači, a ono što mi radimo je financiranje, rekao je ovih dana ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, prenosi HRT.

Što je s učenicima s posebnim prehrambenim potrebama?

Ističe kako je Vlada odučila da svako dijete mora dobiti minimalno jedan obrok na dan te da je i do sada obrok djece čiji roditelji nisu participirali bio financiran iz socijalnog fonda, ali se često događalo da djeca zbog eventualne stigme nisu željela takav obrok.

– Mislimo da je ovo pravedno, zbilja u današnje vrijeme nije u redu da bilo koje dijete bude u školi gladno, rekao je Fuchs za HRT.

Na pitanje kako će se riješiti da baš svako dijete, i ono koje ima posebne prehrambene potrebe, dobije obrok, Fuchs odgovara:

– Gledajte, posebne prehrambene potrebe to sigurno da znaju razrednici u školama i na osnovu toga će im se svakako složiti nekakav obrok. Ne znam reći na koji način jer ne znam koliko djece u nekoj školi ima posebne potrebe i ako ih ima. Ali rekao sam i maloprije, kao i do sada, prehrana je bila organizirana u najvećem broju škola u ovom ili onom obliku. One koje imaju kuhinju će kuhati obrok, one koje nemaju su onda to rješavale na nekakav drugi način, bilo s nekom koja je kuhala pa se dostavljala hrana ili su to onda bili obroci koji nisu bili kuhani, ali su bili nutritivno kvalitetni, kazao je Fuchs za HRT.

Izdvojeni članak

Pitali smo Ministarstvo što je s besplatnim obrocima u školama koje nemaju kuhinju, evo kako odgovaraju

Tijekom iduće godine u škole stižu i besplatne menstrualne potrepštine

Ovo nije jedina mjera koja stiže u škole. U studenom je dana suglasnost na amandman koji se odnosi na opskrbljivanje školskih ustanova i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština u iznosu od 1.000.000 eura u 2023. godini. Što se tiče besplatnih menstrualnih potrepština za učenice, to je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi, koje radi u koordinaciji s Ministarstvom obrazovanja.

– Na koji način će se to organizirati, još ćemo vidjeti. Predstoji jedan sastanak između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva socijalne skrbi, gdje ćemo vidjeti u kojem opsegu će se krenuti u realizaciju mjere. U realizaciju se kreće tijekom sljedeće godine, to je nešto složeniji zahvat, treba, s obzirom na raspoloživu količinu novca, koja u ovom slučaju baš i nije prevelika, treba vidjeti kako, gdje i na koji način to realizirati. Nije to tako jednostavno, ako govorimo o školama to je skoro 2.000 škola i tu treba dosta organizacijskih priprema da bi se to onda napravilo. Neka iskustva imamo, ako se sjećate iz vremena COVID-a s onim testovima, pa ćemo vidjeti, rekao je Fuchs, prenosi HRT.