Pretraga

Za izgradnju vrtića podijeljeno 1,2 milijarde kuna: Pogledajte je li na listi dobitnika vaš grad ili općina

A- A+

Kada je u pitanju obuhvat djece u dječjim vrtićima, Hrvatska je u društvu zemljama EU s najnižom stopom sudjelovanja u ranom i predškolskog odgoju i obrazovanju. Ciljevi EU nalažu nam da to mijenjamo i to do 2030. godine, a u svrhu dogradnje, izgradnje ili rekonstrukcije vrtića Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodilo je javni poziv vrijedan 1,2 milijarde kuna. Odluka o financiranju je objavljena, a iz nje je vidljivo kako su sredstva odobrena za 255 projekata, od čega najveći broj njih provodi Grad Zagreb.

vrtić

Foto: Unsplash

Jedan od većih projekata koje Vlada planira po pitanju školstva jest povećanje obuhvata djece u vrtićima. Razlog: među zemljama smo EU s najnižom stopom sudjelovanja djece u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Kako bi uopće bilo moguće uključiti veći broj djece u predškolski odgoj i obrazovanje, prvi korak je izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija infrastrukture predškolskih ustanova. U srpnju je zaključen javni poziv koji je u svrhu dodjele sredstava otvorilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Riječ je o sredstvima putem kojih će se povećati kapaciteti vrtića za dodatnih 22.500 mjesta u predškolskim ustanovama kako bi se povećao obuhvat djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u dobi od tri godine do polaska u školu sa 76,3 na 90.

Općinama i gradovima dodijeljeno 1.253.700.047,94 kuna

Sredstva se dodjeljuju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o financiranju 255 projektnih prijedloga u ukupnome iznosu od 1.266.336.000 kuna (168.071.670,32 eura), od kojih bespovratna sredstva iznose 1.253.700.047,94 kuna (166.394.591,27 eura). Najniži iznos koji se mogao dodijeliti po projektu je najniži iznos 720.000 kuna, a najviši 36.000.000 kuna.

Najveći broj odobrenih projekata provodi Grad Zagreb, a najveći maksimalni  prihvatljivi trošak od 20.160.000 milijuna odobren je za dva projekta u Zagrebu – za izgradnju i dopremanje vrtića u Sesvetskom Kraljevcu te u Borovju, od kojih bespovratna sredstva iznose 14.400.000 kuna, a stopa vlastitog sufinanciranja u oba je slučaja 28 posto. Isti je iznos od 20.160.000 kuna odobren Gradu Koprivnici za izgradnju i opremanje vrtića Bajer, s time da je isti iznos bespovratan, a stopa vlastitog sufinanciranja je 0 posto. Sljedeći najveći iznos od 19.152.000 kuna odobren je Gradu Otočcu za izgradnju i opremanje vrtića s kuhinjom, cijeli iznos je bespovratan, a stopa vlastitog sufinanciranja također je 0 posto.

U nastavku možete vidjeti kojim su sve projektima dodijeljena sredstva. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Izdvojeni članak
radovan fuchs mzo

Na javni poziv za dogradnju vrtića stigla 321 prijava, uskoro kreće rasprava o cjelodnevnoj nastavi

Tomašević: Odobreno je 16 projekata za gradnju i proširenje vrtića

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u kojoj je govorio o protekloj godini, a pritom se dotaknuo i teme vrtića. Kazao je da Grad Zagreb ima univerzalni pristup svim dječjim vrtićima u Gradu Zagrebu i dosta velikim kapitalnim ulaganjima

– Trenutno su u gradnji tri dječja vrtića, prijavili smo 21 projekt na europske fondove za gradnju i proširenje kapaciteta dječjih vrtića, a odobreno je 16. Na žalost, postotak koji je dobiven zbog formule kako ju je Ministarstvo odredilo je manji nego što smo očekivali. Znači, 25 posto u prosjeku možemo po dječjem vrtiću u prosjeku dobiti iz EU fondova, a 75 posto moramo financirati iz gradskog proračuna. međutim, za to smo našli prostora u gradskom proračunu i kreće taj veliki zamah što se tiče dječjih vrtića. Znači, ne samo ova tri, a jedan će biti uskoro gotov, možda ćemo ga obići već ovaj tjedan, nego ide zamah s ovih 16 dječjih vrtića, za što će biti potrebno osigurati oko 400.000.000 kuna.

Što se tiče škola, ako se izuzme obnova od oštećenja u potresu, dakle kada je riječ samo o novim školama ili proširenju kapaciteta škola koje nisu oštećene u potresu, u protekloj je godini izgrađeno ili dograđeno šest škola. Još četiri će biti dovršene u 2023. godini.

– Tu govorimo ili o proširenim kapacitetima s deset novih učionica u Španskom recimo, ili u Kašini, ili govorimo o novim sportskom dvoranama ili o potpun novim zgradama kao što je XII. gimnazija na koju se čekalo 30 godina, rekao je Tomašević i dodao kako sada više nema kašnjenja s isplatom novca za režije prema školama i vrtićima, dok je, kada je preuzeo vlast, ta isplata kasnila i pola godine.