Pretraga

Gradonačelnik Zagreba najavio širenje tramvajskih pruga, evo gdje će biti nove trase

A- A+

Gradonačelnik glavnog grada hrvatske, Tomislav Tomašević, objavio je na Dan planeta Zemlje viziju ekološkog i održivog Zagreba. Osim što je najavio sadnju novih stabala i stimuliranja građana da recikliraju, najavio je i proširenje tramvajskih pruga te ulaganje u pješačku i biciklističku infrastrukturu.

Tomislav Tomašević

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, obilježio je Dan planeta Zemlje objavivši na Facebook viziju gradske uprave o ekološkom i održivom glavnom gradu hrvatske.

Naime, Tomašević je najavio da kreće proširenje tramvajskih pruga. Gradska uprava do 2022. godine očekuje da će biti izdane sve dozvole za trase po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, a potom će voziti sve do okretišta u Savišću, navodi gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Što su škole i fakulteti učinili, a što mogu učiniti po pitanju biciklizma?

Osim ulaganja u javni prijevoz, Tomašević najavljuje da će se ulagati i u pješačku te biciklističku infrastrukturu.

– Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u samom središtu grada, i to na način da će Stara Vlaška postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da dio Masarykove pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do parka Zrinjevac, kaže gradonačelnik Zagreba.

Kad je riječ o poboljšanju biciklističke infrastrukture, Tomašević tvrdi da će postaviti preko tisuću novih parkirnih mjesta za bicikle do kraja godine. Navodi i da će izgraditi biciklističku stazu uz nasip Save, kao i istočnu biciklističku magistralu uz Branimirovu ispod željezničke pruge te na koncu biciklističku magistralu ‘Centar’ koja će se dvosmjerno potezati od Trga Francuske Republike, pa sve do Kvatrića.

Gradonačelnik je najavio i primjenu sustava naplate odvoza miješanog komunalnog otpada prema stvarnoj količini, sadnju 20.000 novih stabala, poboljšanje vodoopskrbne mreže te solarizaciju zagrebačkih krovova.