Pretraga

Što su škole i fakulteti učinili, a što mogu učiniti po pitanju biciklizma?

A- A+

Životne navike koje razvijemo u mladosti, vrlo često ostaju s nama do kraja života. Tako, na primjer, vožnja bicikla koju naučimo i zavolimo kao djeca, može prerasti u zdravu životnu naviku za cijeli život. Osim što nama osobno donosi fizičku aktivnosti koja je uvijek potrebna, bicikl kao osnovno sredstvo prijevoza puno znači i za čist zrak te smanjenje gužve i buke na cestama. Zbog toga, važno je da su škole i fakulteti, ne samo otvoreni po pitanju biciklizma, već i da potiču takvo ponašanje. Što su u Hrvatskoj obrazovne institucije napravile po tom pitanju?

Gost online konferencije ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju bio je predsjednik Sindikata biciklista Janko Večerina| foto: Unsplash, srednja.hr

Vožnja bicikla do škole, faksa ili posla za pojedinca može značiti fizičku aktivnost i vrijeme na zraku, za koje možda uz užurbani raspored inače nema vremena. Vožnja bicikla, na nekoj većoj razini, može značiti čišći zrak bez smoga automobila, smanjenje emisija štetnih plinova, ali i smanjenje gužve i buke na gradskim cestama. Prema tome, prelazak na bicikl kao glavno prijevozno sredstvo zvuči prilično primamljivo, zar ne?

Izdvojeni članak
ekolucija

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

Kako bi se ova životna navika stvorila, ali i zadržala kod velikog broja ljudi, na njima treba raditi sustavno. To znači da bi škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove trebale poticati upravo ovakav oblik ponašanja. A kako one to mogu raditi? Postavljanjem ispravnih i sigurnih parkinga za bicikliste, informiranje biciklista o dobrim i sigurnim rutama do ustanove, ali i izravnim poticanjem na vožnju bicikla, kroz neke nagrade ili druge mogućnosti.

Na našoj online konferenciji Ekolucija 101: Uvod u ekološku revoluciju, gostovao je Janko Večerina, predsjednik Sindikata biciklista, koji se dotakao i ove teme. Kako je rekao, neke škole i fakulteti su se pokrenuli i izašli u susret učenicima i studentima biciklistima. Sindikat biciklista je, kako bi potaknuo još veći broj ustanova i firmi da se okrenu prema biciklizmu, pokrenuo i sustav certificiranja ‘Prijatelj biciklista’. Više o tome pogledajte u videu.


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.