Pretraga

Gripa poharala najmlađe: U dječjoj klinici u jednom danu primili 172 pacijenta, oborili rekord

A- A+

Dječja klinika u Klaićevoj oborila je rekord, u jednom danu primili su 172 djece, šestero ih ostavili na daljnjem liječenju. Krivci su gripa i korona. Zbog cijele situacije morali su povećati broj dežurnih timova kako bi u narednom periodu bili spremni za veći broj pacijenata.

liječnik

Foto: Unsplash

Blagdan sv. Stjepana obilježio je i rekordan broj djece koja su liječničku pomoć zatražila u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Kako doznaje RTL, u jednom danu primljena su čak 172 mala pacijenta. Od toga je njih šestero zadržano na bolničkom liječenju.

Većinom respiratorne infekcije

Kako za RTL kaže ravnatelj klinike Goran Roić, ovo predstavlja apsolutni rekordan broj pacijenata u jednom danu. Novinarki je otkrio da većina ljudi dolazi zbog virusnih infekcija.

– Najveći broj pacijenata i razloga dolazaka su respiratorni infekti. Vlada infekcija respiratornim sincicijskim virusom na prvom mjestu, a imamo i gripe i Covid infekcija, rekao je Roić.

Uslijed izvanredne situacije u Klaićevoj je povećan broj dežurnih hitnih timova. Inače rade dva, a sad su ih pojačali s još dodatne dvije ambulante, piše RTL, kako bi svi bili kvalitetno i pravovremeno zbrinuti. U narednim će tjednima biti spremni za povećan broj pacijenata.

Izdvojeni članak
maska učenici

Maske u školama od zaraze ne čuvaju samo učenike, nego i nastavnike, pokazalo istraživanje

Obiteljski liječnici pretrpani

Jedna mama u čekaonici rekla jed da je dovela kćerku u Klaićevu zbog fibre, dok je drugo dvoje djece kod kuće već s dijagnozom, dobili su streptokoknu upalu. Novinarka RTL-a kontaktirala je i neke obiteljske liječnike. Specijalistica obiteljske medicine Mirela Marković rekla je da su i njihove ordinacije pune, i to prvenstveno zbog – gripe.

– To je gripa s klasičnim simptomima, visoka temperatura naglo, već prvi dan je 39. Bolovi u mišićima, malaksalost. To je onaj osjećaj kao da vas je pregazio tramvaj, istaknula je Marković.

Povećan broj oboljelih od gripe potvrđuju i epidemiolozi. Iva Pem Novosel s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da gripa još uvijek, po broju prijava, nije nadvladala koronu, no ističe da se radi o uzlaznoj putanji epidemije gripe i da idućih tjedana očekuju sve veći broj oboljelih.